Vytisknout tuto stránku
čt., 22. duben 2021 20:05

Pandemie zasáhla i svobodu žurnalistiky. Reportéři bez hranic zveřejnili index svobody tisku

Světový index svobody médií pro rok 2021 vydávají Reportéři bez hranic Světový index svobody médií pro rok 2021 vydávají Reportéři bez hranic Zdroj: oficiální stránky RSF
Světový index svodoby tisku ukazuje, že pandemie koronaviru se pro novináře stala novým nástrojem blokace přístupu k informacím. Žurnalistika je podle organizace Reportéři bez hranic částečně nebo zcela blokována v 73 % ze 180 zemí, zahrnutých v pozorování. V pořadí si pohoršilo Německo, Spojené státy nebo Brazílie. Česko si drží 40. místo.

Z letošního šetření organizace Reportéři bez hranic (RSF), která každoročně hodnotí situaci svobody tisku ve světě, vychází, že žurnalistika je alespoň z části blokovaná nebo omezována ve 132 státech ze 180 zkoumaných. To je 73 % hodnocených zemí, kde je žurnalistika a prostředí pro svobodu tisku klasifikováno jako problematické, špatné nebo velmi špatné. Generální tajemník RSF Christophe Deloire označil žurnalistiku jako „nejlepší vakcínu proti dezinformacím“ a dodal: „Bohužel je její výroba a distribuce příliš často blokována politickými, ekonomickými, technologickými a někdy i kulturními faktory."

K takovéto blokaci dochází nejvíce v zemích, jako je Brazílie, Venezuela nebo Egypt. Tam vláda prezidenta Abdala Fattaha Al-Sisiho zkrátka zakázala zveřejňování jakýchkoliv statistik o nakažených covidem-19, které nepocházejí z ministerstva zdravotnictví. V Íránu pak úřady zpřísnily kontrolu nad zpravodajstvím a zintenzivnily soudy s novináři, čímž oslabily schopnost médií kontrolovat počty obětí Covidu-19.

Mezi země s nejlepší situací v oblasti svobody tisku a médií řadíme podle indexu RSF dlouhodobě Norsko, Finsko, Švédsko a Dánsko. Patří tak mezi 7 % zemí, které můžou popisovat své prostředí pro žurnalistiku jako příznivé. Omezení v mediální oblasti zaznamenaly země jako Sýrie, Vietnam, Džibutsko nebo Čína, která stále více zpřísňuje svou cenzuru nejen na internetu. Poslední tři místa obsadily stejně jako v minulých letech Turkmenistán, Severní Korea a Eritnea. Zde již nemůže být o svobodě tisku vůbec řeč, země si drží absolutní kontrolu nad informacemi, což jim například umožňuje mít nulový výskyt onemocnění Covid-19. Eritnea pak naprosto mlčí o osudu jedenácti novinářů, kteří byli před 20 lety zatčeni, a kteří měli být údajně drženi v kovových nádobách uprostřed pouště.

V porovnání s minulými roky v žebříčku kleslo Německo o dvě místa na 13. místo. Tam totiž docházelo k napadení desítek novinářů během protestů proti pandemickým opatřením. O jedno místo si pohoršily Spojené státy, za poslední rok vlády Donalda Trumpa bylo v USA zaznamenáno přes 400 útoků na novináře a 130 zatčení pracovníků médií. RSF v závěru své zprávy konstatuje: „Globální ukazatel RSF míry úrovně svobody médií je v roce 2021 pouze o 0,3 % nižší než v roce 2020. Relativní stabilita z minulého roku by však neměla odvádět pozornost od skutečnosti, že se index zhoršil o 12 % oproti roku 2013, kdy byl tento ukazatel vytvořen.“

Česká republika si již třetím rokem drží své 40. místo. Pro srovnání, v roce 2017 měla 23. Místo, v roce 2015 byla dokonce třináctá. Dlouhodobě problematický vztah má v Česku k novinářům prezident Miloš Zeman, opakovaně se o nich vyjadřuje jako o hyenách a ke známým kauzám patří také pálení červených trenek na Hradě, přirovnání novinářů k Blbounu nejapnému, nebo například samopal s nápisem „na novináře“.

Reportéři bez hranic je nevládní organizace založená roku 1985 v Paříži. Každoročně vydává index svobody médií ve světě a internetové cenzury a dohledu. Snaží se obhajovat svobodu tisku a médií a zastává se žurnalistů svazovanými cenzurou či perzekucí. V roce 2005 získala Sacherovu cenu za svobodu myšlení.
Více informací včetně kompletního žebříčku zemí pro letošní rok naleznete na jejich webových stránkách. 

Zobrazeno 647 krát
Naposledy upraveno: čt., 22. duben 2021 23:20
Daniel Jakubík

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste