Vytisknout tuto stránku
po., 9. listopad 2015 19:32

Penta je novým majitelem VLP, vedením pověřila Klímu

ČR - Investiční skupina Penta Investments v úterý 3. listopadu odkoupila stoprocentní podíl akcií vydavatele regionálních deníků Vltava-Labe-Press (VLP) od německého koncernu Verlagsgruppe Passau, a vstoupila tak na český mediální trh. Na pozici generálního ředitele vystřídá Jaromíra Skopalíka nově jmenovaný Michal Klíma.

Součástí transakce bylo i převzetí tiskáren Novotisk a získání většinového podílu ve společnosti Astrosat Media, která vydává další časopisy Květy, Vlasta, Story nebo National Geographic. Na kooperaci titulů v mediální stáji Penty bude dohlížet nový generální ředitel VLP Michal Klíma. „Budu se snažit, aby se postavení VLP na trhu ještě zlepšilo a abychom pro naše produkty získali nové čtenáře,“ uvedl Klíma. Dalším novým členem představenstva bude zástupkyně Penty Dominika Kalinová.

„Samotnému vydavatelství chceme zajistit finanční stabilitu a rozvoj. Jasnou prioritou je pak další posilování významu Deníku v regionech,“ okomentoval záměry společnosti její investiční ředitel Zdeněk Kubát. Kritici této akvizice ovšem poukazují na to, že pravým důvodem transakce je získání vlivu ve veřejné sféře a následná kontrola mediálního obrazu společnosti, která může vyústit v tendenční proměnu celého periodika.

Penta Investments je firma slovenského původu, která se exponenciálně zvětšuje od roku 1994. Po začátcích na trhu s cennými papíry se v dnes věnuje podnikání v oblasti zdravotnictví, finančnictví a realit. V současnosti je jednou z největších společností ve střední Evropě s odhadovaným majetkem ve výši 6,5 miliardy eur.

Zobrazeno 1970 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:25
Michal Švarc

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste