Vytisknout tuto stránku
po., 9. listopad 2015 15:10

Petrohradský umělec zapálil sídlo FSB

Moskva - Pjotr Pavlenskij, konceptuální umělec, politický aktivista a kritik Putinova režimu, se minulou neděli nechal zdokumentovat při akci s názvem Hrozba. Na pořízeném videu v rukou drží kanystr benzínu a stojí před hořícím hlavním vchodem Lubjanky, budovy bývalé sovětské tajné policie KGB.

Pavlenskij na záznamu říká, že Federální bezpečnostní služba Ruské Federace (FSB), která v budově sídlí, používá metod nepřerušovaného teroru a udržuje moc nad 146 milióny lidí. Podle stránky Mediazona, monitorující zatýkání aktivistů, Pavlenkého policie zadržela pro výtržnictví. Spolu s ním zatkla i dva novináře, kteří jeho počin dokumentovali.

Minulý rok vystoupil Pjotr Pavlenskij na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. "Dělám politické umění a striktně ho odlišuji od umění zabývajícího se politikou, jakým jsou třeba různé karikatury Putina. Politické umění naproti tomu obnažuje a kritizuje mocenské nástroje systému a jeho ideologický aparát," obhajoval své dosavadní projekty umělec.

Jeho akce se považují za radikální. V roce 2012 vyvěsil před Kazaňskou katedrálou v Petrohradě transparent na podporu protestní skupiny Pussy Riot, přičemž měl sešitá ústa. V listopadu 2013 si zcela nahý přibil šourek k zemi na Rudém náměstí. V únoru minulého roku uspořádal kolektivní akci, kdy se svými kolegy vytvořil a zapálil na jednom z petrohradských mostů barikády a provolával proukrajinská hesla. Téhož roku na podzim si na střeše známého psychiatrického zařízení Serbského Institutu uřízl ušní lalůček.

Původně sloužila budova Lubjanka Všeruské pojišťovací společnosti. Po Říjnové revoluci v roce 1917 ji vláda využila jako zázemí velitelství tajné policie nazývané Čeka. Název i struktura tajné služby se měnily, po NKVD a KBS budovu využívá FSB.

Zobrazeno 2166 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:23
Adéla Fričová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste