Vytisknout tuto stránku
út., 3. květen 2022 18:06

Play off NHL začíná, kdo postoupí v prvním kole?

Logo play off NHL 2022 Logo play off NHL 2022 Zdroj: zdroj: nhl.com
Po dvou letech se v základní části nejlepší hokejové ligy světa opět odehrálo standartních 82 zápasů, jelikož soutěž nebyla ovlivněna koronavirem. Na začátku května tudíž může vypuknout vrchol sezóny a tím je právě play off. Ambice na zisk Stanleyova poháru má hned několik týmů a už od prvního kola by měly být vyřazovací boje nesmírně vyrovnané.

Západní konference

St. Louis Blues – Minnesota Wild
Minnesota nasbírala v základní části o pouhé 4 body více než její soupeř. Oba týmy mají především skvělou ofenzívu a jejich zápasy byly, co se týče počtu gólů, hodně bohaté. To dokazují i 4 vzájemné zápasy z letošního ročníku, kdy padlo vždy minimálně 7 branek. 3 z těchto zápasů došly až do prodloužení, i to ukazuje vyrovnanost obou týmů. Kevin Fiala, útočník Minnesoty, byl v dubnu vyhlášen hned dvakrát po sobě hvězdou týdne NHL, když nasbíral 23 bodů v 10 zápasech. Divočáci se budou spoléhat také na Kirilla Kaprizova, který v bodování celé soutěže obsadil osmé místo. St. Louise se bude chtít zaměřit především na oslabení a přesilové hry, ve kterých mělo v základní části skvělé čísla.

Edmonton Oilers – Los Angeles Kings
Poté co v únoru přišel do týmu trenér Jay Woodcroft se Edmonton zvednul a snadno si zajistil účast v play off. Produktivitě NHL opět vládnul Connor McDavid, jeho parťák Leon Draisaitl skončil na čtvrtém místě. Otázkou ovšem zůstává, jak se této hvězdné dvojici podaří vést Olejáře ve vyřazovací části. Postup do druhého kola slavil tým z Kanady za posledních 10 let jen jednou. Los Angeles si své roky slávy prožilo v letech 2012 a 2014, kdy se jim podařilo vyhrát Stanley Cup. Od té doby si připsali jen dvě účasti v play off. Edmonton je v této sérii favoritem, avšak tlak fanoušků a médií jim může svázat nohy.

Colorado Avalanche – Nashville Predators
Vítěze základní části Colorado se na konci sezóny trápilo, když si z posledních sedmi zápasů připsal jediné vítězství. Série také přinese souboj mezi Calem Makarem a Romanem Josim, což jsou dva největší adepti na zisk trofeje pro nejlepšího obránce sezóny. Lavinám zřejmě bude sházet útočník Gabriel Landeskog, který tak nedoplní v triu své nejproduktivnější spoluhráče a největší zbraně Colorada, Nathana MacKinnona a Mikka Rantanena. Horší je ale situace na straně Nashvillu. Mužstvu se těsně před play off zranila jednička v brankovišti, Jussi Saros. Ten prožil skvělou sezónu a téměř do brány nepustil Davida Ritticha, který ale zřejmě dostane šanci teďka. Colorado by si i díky tomuto aspektu mělo s Nashvillem poradit a jít dále.

Calgary Flames – Dallas Stars
Calgary pod taktovkou zkušeného kouče Darryla Suttera hrálo bez výkyvů prakticky celý ročník. Navíc před uzávěrkou přestupů v březnu ještě ideálně posílilo. Johnny Gaudreau zažil ve svých 28 letech nejlepší sezónu kariéry. Nasbíral totiž 115 bodů a skončil tak v produktivitě soutěže druhý. Jen kousek za ním, na osmém místě, se umístil Matthew Tkachuk. V bráně zase exceloval Jacob Marsktrom, který byl s 92.19 % na třetím místě v úspěšnosti zákroků mezi brankáři. Hvězdy z Dallasu se do play off dostali až na poslední chvíli. Přitom před dvěma roky hráli finále Stanley Cupu, ale jako by to byl jejich vrchol. Nejlepší hráči v čele s Jamiem Bennem a Tylerem Seguinem nehráli dobře, a tak tým táhnul mladíček Jason Robertson. Na rozehřáté Plameny by tak vyhaslé Hvězdy neměly stačit.

Východní konference

Carolina Hurricanes – Boston Bruins
Frederik Andersen v bráně Caroliny se mohl pyšnit stejnými čísly jako gólman Calgary. Pár zápasů před koncem základní části se ovšem zranil a tým ze Severní Karolíny tak zřejmě přišel o svou oporu. U Bostonu je role v brankovišti poměrně specifická, jelikož Linus Ullmark i Jeremy Swayman shodně odchytali 41 zápasů. Aktuálně nejlepší český útočník David Pastrňák v dubnu nehrál, kvůli naražení žeber. Na vyřazovací část sezóny už by měl být ale připraven. Oba týmy se střetli v play off v roce 2019 a Boston tehdy vyhrál 4:0 na zápasy. V aktuální sezóně však Carolina ovládla všechny tři zápasy, a to vždy minimálně o 3 branky. Medvědi tedy mají soupeři co oplácet.

New York Rangers – Pittsburgh Penguins
V Rangers se opět sešel tým, který by to mohl dotáhnout daleko. Chris Kreider letos nastřílel 52 branek, víc gólů se povedlo vsítit jen dvěma hráčům. Ofenzivním tahounem byl také Artěmij Panarin, který byl nejproduktivnějším z týmu. Momentálně je ovšem na listině zraněných hráčů a minimálně úvodní duely vynechá. Největší jistotu mají Jezdci v bráně. Igor Shesterkin s úspěšností zákroků 93.47 % je vůbec nejlepší v lize. Tučňáci jsou pravidelným účastníkem vyřazovacích bojů již od sezóny 2006/2007. Ovšem hvězdy Sidney Crosby a Evgeni Malkin stárnou a proti hladovým jezdcům bude těžké uspět.

Florida Panthers – Washington Capitals
To, co platí o Pittsburgu z části platí také o Washingtonu, kterému rovněž tým stárne. Padesátigólový střelec Alexander Ovechkin je navíc zraněný, takže se Washington bude muset obejít bez svého kapitána, což jim v posledních třech zápasech dělalo problém a ani jednou nevyhráli. Proti nim stojí vůbec nejlepší tým celé základní části. Florida nasbírala 122 bodů a nastřílela 340 branek, což je o 25 více než druhé nejlepší mužstvo. Panteři mají vyrovnané všechny útočné formace, ale hlavním tahounem byl Jonathan Huberdeau, který skončil třetí v bodování NHL a nasbíral vůbec nejvíce asistencí ze všech, a to 85. Florida je tak s Washingtonem favoritem, ale přece jen hráči z hlavního města mají více zkušeností a mohou Pantery zaskočit.

Tampa Bay Lightning – Toronto Maple Leafs
Asi nejpikantnější série prvního kola. Tampa Bay je aktuálně dvojnásobným vítězem Stanley Cupu a bude snažit zkompletovat hattrick. Přestože tým před sezónou oslabil, stále zůstali největší hvězdy v čele s Nikitou Kucherovem a Stevenem Stamkosem, který získal 106 kanadských bodů v základní části. V kanadském mužstvu je zase Austin Matthews, který se stal s 60 góly nejlepším střelcem. Toronto na výraznější úspěch ve vyřazovacích bojích čeká už dlouho. Jejich poslední postup přes první kolo se jim povedl v roce 2004, a to přesto že Javorové listy jsou druhý nejúspěšnější tým v historii NHL. Fanoušci už tak začínají být velmi netrpěliví a Blesky z Tampy nejsou zrovna ideální soupeř jak tuto kletbu zlomit.

Zobrazeno 699 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. květen 2022 11:12
Jakub Piskoř

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste