Vytisknout tuto stránku
pá., 20. listopad 2015 19:29

Po nahatém Shakespearovi přichází Růže pro Algernon

Olomouc – Divadlo Tramtárie uvedlo letos druhou premiéru. Po úspěšné komedii Kabaret nahatý Shakespeare v režii Jiřího Trnky následovala divadelní adaptace sci-fi povídky Daniela Keyese Růže pro Algernon, která měla premiéru 18. listopadu. Režie se ujal Vladislav Kracík, který už na této scéně režíroval hry Druhý život Veroniky, Romance pro Křídlovku nebo …a za Tracym tygr. Právě na poslední dvě uvedené inscenace by měla tematicky nová hra navazovat.

Původně příběh vyšel roku 1959 jako krátká povídka. Díky velké popularitě se Daniel Keyes rozhodl rozpracovat ho do podoby románu, který vyšel roku 1966. Kniha se dočkala mnoha filmových i divadelních zpracování. Nejnovější adaptace Divadla Tramtárie se drží obsahu povídky.

Charlie Gordon s IQ 68 se snaží být chytřejší. To mu ovšem umožní až operace, kterou před ním přežila jen myš jménem Algernon. Zákrok se podaří a jeho IQ začne stoupat. Později ovšem zjistí, že Algernon ztrácí svou inteligenci a umírá a ví, že stejný osud čeká i jeho.

Lidé, kteří knihu četli, by mohli očekávat vážný a smutný příběh od začátku až do konce, ale pravdou je, že toho se dočkají až na úplný závěr. "Příběh je chvíli komedií až groteskou, chvíli dramatem, ale i love-story," uvedl režisér Vladislav Kracík pro ČTK.

V představení se objeví známé tváře divadla - Jana Posníková v roli slečny Kinienové, Barbora Šebestíkovou jako Emily nebo Marek Zahradníček, který hraje Joea Colemana. Ústřední postavu Charlieho Gordona ztvárnil herec Václav Stojan, pro kterého je to první hlavní role. „Růže pro Algernon je přesně ten druh látky, kterou zkrátka nemůžete uvést, pokud nemáte v souboru vhodný typ herce. A my takové herce naštěstí máme,“ dodal Vladislav Kracík.

Už nyní si mohou příznivci divadla koupit lístky na plánované reprízy, kterých se dočkají 30. listopadu, 8. prosince 2015 a 15., 16. a 26. ledna 2016. Tato hra ale není poslední novinkou, kterou letos v Tramtárii uvidíme. V únoru 2016 se návštěvníci dočkají adaptace známé novely Ernesta Hemingwaye Stařec a moře. O měsíc později mohou vidět hru Velká mořská víla od režiséra Davida Drábka a posledním lákadlem letošní sezóny je divadelní verze románu Christophera Buckleyho Děkujeme, že kouříte.

Zobrazeno 3115 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:33
Dominika Kubištová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste