Vytisknout tuto stránku
út., 1. prosinec 2015 22:37

Pohoda zveřejnila prvního headlinera

Trenčín - Vánoce klepou na dveře, zatímco letní festivaly jsou momentálně v nedohlednu. To ovšem nezabránilo organizátorům festivalu Pohoda prozradit fanouškům jednu z hlavních hvězd léta 2016. Headlinerem dvacátého ročníku této slovenské multižánrové akce bude islandská kapela Sigur Rós. Festival konaný na trenčínském letišti proběhne od sedmého do devátého července příštího roku.

Islandská skupina pohybující se na alternativní hudební scéně, vznikla v roce 1994 v hlavním městě Reykjavíku. V současné době ji tvoří Jón "Jónsi" Birgisson (zpěv, kytara, klávesy, harmonika), Georg Hólm (basová kytara, zvonkohra) a Orri Páll Dýrason (bicí, klávesy). Kapela nese název po sestře frontmana Jónsiho a na kontě má už sedm studiových alb. Nechyběla na žádném významném světovém festivalu jako třeba Lollapalooza nebo Latitude. "S radostí vám oznamujeme, že naše hraní na letních festivalech se příští rok ponese v duchu dobrodružství. Vše, co můžeme říct, je, že to bude jiné - s novými, ještě nevydanými skladbami. Chystáme novou show a možná i nějaké překvapení," uveřejnila skupina na své facebookové stránce.

Na Slovensku se Sigur Rós představí vůbec poprvé a velkou zásluhu na tom má také nedávno zesnulý slovenský novinář a milovník islandské hudby Juraj Kušnierik. Ten má na kontě knihu Hudba Ostrova, která je cestopisným deníkem popisujícím historii islandské hudby. "Je symbolické, že prvním zveřejněným jménem je právě Sigur Rós. Každoročně jsem se o nich bavil s Jurajom Kušnierikom a prosil jsem ho, ať se za nás přimluví u Jónsiho. Potvrzení jsme dostali den před tím, než Juraj zemřel. Považujeme to za jeho dárek na dvacáté výročí festival," popisuje organizátor Michal Kaščák na facebookové stránce festivalu.

Zobrazeno 1989 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 15:55
Martin Ritz

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste