Vytisknout tuto stránku
so., 4. březen 2023 12:37

Polytechnickou školu zdobily drahokamy, výstava Mineral-expo zamířila do Olomouce

Minerály k prodeji na výstavě Minerály k prodeji na výstavě Zdroj: Adéla Marková
Olomouc- Ametysty, acháty růženíny, nebo dokonce vzácné vltavíny. Tyhle a další minerály si v různých podobách mohli prohlédnout a zakoupit návštěvníci na výstavě minerálů Mineral-expo. V prostorách Střední školy polytechnické v Olomouci se to o víkendu 25. - 26. února třpytilo mnoha drahokamy. Pro mladší návštěvníky byl připraven i workshop, spolu se staršími si pak mohli zkusit rýžování zlata.

Výstava se otevřela již v sobotu v 9:00. Dospělí návštěvníci na místě zaplatili za vstup 80 korun, děti pak 30 korun. Někteří měli dokonce vstupné zcela zdarma. Před výstavou probíhala totiž na facebookových stránkách pořadatele výstavy netradiční soutěž o tuto výhru. Soutěžící si měli tipnout, kolik kilogramů zhruba váží ametystová geoda na fotografii u příspěvku. Šťastlivci, kterým se podařilo váhu 4,9 kilogramů tipnout nejblíže, vyhráli rodinné vstupné a ten nejlepší z nich vyhrál i ametystovou drúzu. Tím ale příběh geody nekončí. Stala se hlavní výhrou losovací soutěže, do které se mohl zapojit každý, kdo si zaplatil vstupné. Během konání výstavy bylo zajištěno i občerstvení a parkování přímo u budovy polygrafické školy.

„Na místě byla příjemná atmosféra, vystavující ochotně odpovídali na dotazy a rádi si s návštěvníky povídali o svých produktech. Byl tam skvělý výběr, moc se mi tam líbilo,“ uvedla jedna z návštěvnic. Výstavu zdobily tisíce minerálů různých řezů, tvarů a forem. Bylo možné si zakoupit surové minerály, ale i vyleštěné a vybroušené kameny. Někteří vystavující se specializovali na šperky, jiní nabízeli dokonce láhve na pití s drahokamy uvnitř. Ceny byly různé od typu produktu. Menší kameny se daly pořídit za třicet korun, větší geody stály kolem dvou až tří tisíců korun. Neprodávaly se ale jen kameny. Prodejci zaujali i fosíliemi nebo žraločími zuby.

Mineral-expo pořádá výstavy každou sezónu. Výstavy jsou mimo Olomouce pořádány i v dalších různých městech jako například ve Zlíně, v Ostravě, v Liberci, v Hradci Králové nebo také v Jihlavě. Příští výstava minerálů zamíří do Ostravy, zde se bude konat již 25. března.

Zobrazeno 600 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. březen 2023 13:44
Adéla Marková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste