Vytisknout tuto stránku
út., 19. listopad 2019 13:08

Češi darovali v potravinové sbírce rekordní množství potřebného zboží

Rekordní sobotní sbírka potravin Rekordní sobotní sbírka potravin Zdroj: sbirkapotravin.cz
Česká republika – Národní potravinová sbírka i letos vyzvala občany k projevu solidarity s lidmi, kteří nemají dostatek prostředků na základní potraviny či drogerii a k darování těchto nezbytných produktů prostřednictvím potravinových bank. Premiérově se uskutečnila podruhé za jeden rok.

Podzimní datum připadlo na sobotu 23. listopadu. Ve vybraných prodejnách zapojených obchodních řetězců mohli zákazníci mezi 8. a 18. hodinou ke svému nákupu přikoupit i trvanlivé potraviny či drogistické zboží, které poté u východu předali dobrovolníkům a pomohli tak dobré věci. Za sedm let, kdy u nás potravinové sbírky probíhají byla tato podzimní nejrekordnější. Lidé v 754 zapojených prodejnách darovali 330 tun potravin a přes 50 tun drogistického zboží, dohromady tedy o 150 tun více než na jaře. Právě díky vysokému počtu prodejen a také počtu dobrovolníků, kterých bylo na 4500, mohli lidé pomoci v bezprostřední blízkosti svého bydliště.

Mezi zapojené obchody patřily Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny, ROSSMANN a Tesco. Další novinkou sbírky byla také možnost nákupu v online obchodech Rohlík.cz a iTesco. Od 20. listopadu do 3. prosince si v těchto partnerských internetových e-shopech mohou zákazníci přidat ke svému nákupu další zboží, které pak poputuje do regionálních potravinových bank.

Potraviny vhodné k darování jsou zejména konzervy, paštiky, dětská výživa, trvanlivé mléko, těstoviny či luštěniny. Všechny potraviny musí být trvanlivé, bez potřeby skladovat v suchu. Kromě těch je žádána také základní a dětská drogerie – zubní kartáček, šampony na vlasy, toaletní papír, dětské pleny, vlhčené ubrousky nebo například hygienické vložky.

Odběrateli potravinových bank jsou neziskové a charitativní organizace, které pomáhají rodinám v krizi, matkám samoživitelkám, opuštěným seniorům či dětem z dětských domovů a lidem bez domova. Výhodou sbírky je, že darující pomáhá přímo ve svém regionu a cesta potravin je tak krátká. Partnerem Sbírky potravin je Charita Česká republika, Naděje, Armáda spásy a Slezská diakonie. Letos v květnu se do sbírky zapojily desetitisíce lidí a pomohly tak stovce tisíc potřebným prostřednictvím více než 600 neziskových organizací.

Zobrazeno 1084 krát
Naposledy upraveno: po., 25. listopad 2019 15:11
Tereza Vaňková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste