Vytisknout tuto stránku
čt., 29. říjen 2015 08:31

WHO potvrzuje: uzeniny způsobují rakovinu

ČR - Podle nejnovější studie Světové zdravotnické organizace (WHO) konzumace průmyslově zpravoaného masa skutečně vede k tvorbě rakoviny. Nejčastěji se s uzeninami spojuje karcinom tlustého střeva. 

Studie uvádí, že pouhých 50 gramů slaniny denně zvýší riziko vzniku rakoviny až o 18 procent. Uzeniny patřily dlouhodobě k produktům eventuálně tvořícím kacinogenní látky. Pondělní prohlášení WHO toto podezření potvrdilo, a uzeniny se tak zařadily na seznam prokázaných karcinogenů, který zahrnuje například alkohol či plutonium.

Zástupci českého masného průmyslu a zemědělských organizací výsledky studie zpochybňují a zprávu dokonce označili jako poplašnou. Jan Katina, ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, nabádá brát takové studie s rezervou. Výsledky podle něj ovlivňuje několik aspektů, které se neberou v úvahu. „Někdo více kouří, někdo žije nedaleko chemické továrny, jiný požívá alkohol, jiný pije méně kvalitní vodu," řekl Katina. „Do doporučení zdravotníků se bohatě vejdeme," dodal s odkazem na občasné varování zdravotníků před nadměrnou spotřebou masa. Ta se u každého Čecha každoročně pohybuje kolem 40 kilogramů vepřového a 9 kilogramů hovězího masa.

Světová zdravotnická organizace připouští, že maso má i příznivé účinky pro náš organismus. Je zdrojem železa, zinku a vitamínu B12, který udržuje v chodu nervový systém a výrazně podporuje krvetvorbu. WHO proto nedoporučuje vypouštět maso z jídelníčku úplně, ale zároveň vybízí k dodržování pestré a vyvážené stravy, aby se riziko vzniku rakoviny snížilo.

Odborníci uklidňují, že pravidelná konzumace šunky či slaniny nebezpečná není. Jde spíše o množství, které člověk sní v závislosti na své fyzické aktivitě. Spotřeba červeného masa se na vzniku rakoviny tlustého střeba podíli z 21 procent. Oproti tomu kouření tabákových výrobků způsobuje 86 procent rakoviny plic.

Zobrazeno 2149 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:22
Daniel Podlipný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste