Vytisknout tuto stránku
ne., 18. listopad 2018 18:40

Chceme demisi, vzkázali lidé vládě. Do ulic jich 17. listopadu vyšly tisíce

Lidé na Staroměstském náměstí. Lidé na Staroměstském náměstí. Zdroj: www.prazsky.denik.cz
Praha - Čeští občané si jako každý rok připomněli události spojené se 17. listopadem let 1939 a 1989. Do nejen pražských ulic jich vyšly tisíce. Spoustu z nich doprovázely transparenty, které vyjadřovaly nesouhlas se současnou vládou. ,,Chceme demisi, odstup satane," vzkazovali lidé české vládě a premiérovi Andreji Babišovi. Na oslavách tak panovala emotivní a často vyhrocená atmosféra.

Státní svátek boje za svobodu a demokracii se na spoustě místech nesl v duchu demonstrací proti současnému předsedovi vlády Andreji Babišovi. Lidé s nesouhlasnými transparenty v rukách procházeli Národní třídou až k Jungmannovu náměstí. Oslavy výročí sametové revoluce tak podle několika oborníků naprosto zastínila Babišova současná aféra o únosu syna na Krym, který je blízce spojený s kauzou Čapí hnízdo.

V pochodu vlály české trikolóry, vlajky Evropské unie a spoustu plakátu s fotografiemi Václava Havla. Několik demonstrantů mělo nad hlavou téměř dvoumetrové stříbrné balóny s nápisem ,,Demisi!", další vzkazovali ,,Odstup, satane". Nechyběly ale ani známé věty ,,Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí".

,,Sešli jsme se zde, abychom se postavili za slušné Česko," řekl jeden z organizátorů demonstračních akcí, zástupce spolku Milion chvilek pro demokracii. Organizace se staví proti propadu politické kultury v Česku, kritizovali také Babišovo nedávné vyjádření, že nikdy z funkce neustoupí. ,,Ve slušných zemích je zvykem, že když někdo udělá průšvih, tak prostě odstoupí," dodal. 

Protestovalo se nejenom proti premiérovi, nesouhlasné projevy probíhaly také proti prezidentovi republiky. Na Hradčanském náměstí se konalo shromáždění zvané Proti lži a nenávisti, které bylo spojené s protestem proti výrokům, které před nedávnem Miloš Zeman pronesl proti Romům. Lidé žádali, aby se Zeman veřejně omluvil. ,,Česko nemůže být slušnou zemí, když nemá v čele slušné lidi," bylo to jediné, co řekl filozof Václav Němec.

O půl šesté večer se na Staroměstkém náměstí zpívala česká hymna, při které lidé nad hlavami drželi své mobilní telefony. Většina lidí se poté přesunula na Václavské náměstí, kde probíhal koncert Koncert pro budoucnost. Až do večerních hodin během oslav kromě jiného probíhal doprovodný hudební program. 

 

Zobrazeno 1499 krát
Naposledy upraveno: út., 20. listopad 2018 12:02
Simona Vondrová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste