Vytisknout tuto stránku
so., 2. březen 2019 18:43

POZVÁNKA: Jeden svět Olomouc

plakát Jeden svět plakát Jeden svět Zdroj: facebook festivalu
Olomouc - Již po dvacáté se do Olomouce vrátí Festival dokumentárních filmů o lidských právech. V týdnu od 18. do 23. března se nám představí celkem 26 filmů. Letošní téma Bezpečná blízkost se bude zabývat identitou a jejími podobami v 21. století, ale i pocity vzdálenosti, jistoty či bezpečí.

Kromě tradičních kategorií se tedy v programu objeví hned dvě nové, zaměřené na téma hledání a vymezování vlastní identity. „Hrdinové těchto filmů buď obtížně přicházejí na to, kam patří, nebo to naopak vědí, ale složitě nacházejí pochopení svého nejbližšího okolí i společnosti. Některé z těchto příběhů se odehrávají třeba na druhém konci planety, ale skrze filmové plátno zjišťujeme, že jsou nám právě docela blízko a že spoustu věcí máme všichni společných,“ prozradil programový ředitel festivalu Ondřej Moravec.

Snímky se budou promítat hned na třech místech, v kině Metropol, Divadle hudby a Divadle na cucky. Festival se také hrdě pyšní tím, že hned 11 dokumentárních snímků bude přizpůsobeno lidem se sluchovým postiženým.

Návštěvníci se můžou těšit například na snímek Anoteho archa, který, jako první dokument s enviromentální tématikou, celý festival zahájí. Film se zaměřuje na osudy obyvatel tichooceánského ostrova Kiribati, který kvůli klimatickým změnám pomalu mizí pod mořskou hladinou. Dalším ze snímků, který se na festivalu představí je Příběh cesty kolem světa, popisující příběh Gwen a Patrika, kteří společně stopovali skrze celý svět. Neméně zajímavým je snímek Na jejích bedrech, vyprávějící příběh Nadji Muradové, která byla v roce 2014 držena ISIS jako sexuální otrokyně. Jeden svět zakončí oceňovaný dokumentární film, Bohové Molenbeeku, který vypráví o šestiletém chlapci vyrůstajícím v multikulturním bruselském sousedství.   

Kromě Olomouce probíhá festival v Praze a dalších 34 městech. Více informací o programu festivalu, vstupenkách i doprovodném programu naleznete na webových stránkách www.jedensvet.cz .

Zobrazeno 1323 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. březen 2019 13:06
Natálie Dudová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste