Vytisknout tuto stránku
pá., 8. duben 2016 13:10

Praha nabídne největší český knižní veletrh a literární festival

Praha – V prostorách Průmyslového paláce na Výstavišti Praha Holešovice vypukne ve čtvrtek 12. května již 22. ročník největšího knižního veletrhu v Česku. Zároveň s ním proběhne festival literatury Svět knihy. Pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a starosty Prahy 7 Jana Čižinského se na něm mezi čestnými hosty představí autoři a propagátoři literatury severských zemí.

 

Čtyřdenní veletrh a festival nabídne návštěvníkům možnost poslechnout si odborné semináře, konference, setkat se s autory, prohlédnout si prezentace a stánky jednotlivých nakladatelských domů nebo si se slevou nakoupit knihy z domácí i mezinárodní scény. Zároveň už týden před začátkem se mohou účastníci zajít podívat na filmy zařazené do přehlídky Svět knihy ve filmu, jejímž letošním hlavním motivem jsou díla inspirovaná knižní předlohou. Také budou v nabídce vybraná divadelní představení v rámci projektu Svět knihy na jevišti.

V průběhu festivalu budou organizátoři také předávat cenu Jiřího Theinera za šíření a propagaci české literatury a knižní kultury v zahraničí. Do komise letos zasedne mimo jiné i Karel Schwarzenberg.

 

#ReadNordic, fenomén krimi a urban literature

 #ReadNordic je hlavním poselstvím tohoto ročníku. V rámci kampaně na podporu severské literatury a krimi se na veletrhu představí 17 autorů ze Švédska, Finska, Norska, Dánska a Islandu. Největšími hvězdami bezesporu budou finská autorka Katja Kettu, která se proslavila syrovým historickým románem z období druhé světové války Porodní bába. Dále třeba norský spisovatel knih pro děti a mládež Jostein Gaarder, jehož doposud největším počinem byla kniha Sofiin svět, která dětem přibližuje historii a myšlenky filozofie nebo islandský básník, prozaik, autor libret k operetám a textům písní známý pod svým pseudonymem Sjón.

Letošní hlavní přednášková témata se poté odrážejí od osobností čestných severských hostů. První z nich nazvali organizátoři Fenomén krimi a přednášky v něm se zaměří na čím dál tím populárnější severské detektivky, ale i samotnou historii tohoto žánru a jeho současnou podobu. Druhým tématem je pak tzv. urban literature neboli literatura města jako literární kulisy.

Zobrazeno 2282 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:23
Zuzana Vachková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste