Vytisknout tuto stránku
so., 17. duben 2021 17:40

Převrat v KSČM se nekoná, Filip dále zůstává předsedou

Předseda Vojtěch Filip obhájil svoji funkci Předseda Vojtěch Filip obhájil svoji funkci Zdroj: Aktuálně.cz, Foto: Jakub Plíhal
Nymburk – Opoziční proud v komunistické straně nezískal dostatek hlasů pro odvolání Vojtěcha Filipa, který se na křesle předsedy vyhřívá již šestnáct let. Povede tedy stranu do následujících podzimních voleb.

Z celkových 90 členů ÚV KSČM přijelo na jednání v Nymburce i přes covidová opatření 78. Pro odvolání předsedy jsou pak nutné dvě třetiny hlasů všech delegátů. Ačkoliv pro odchod Filipa byla nadpoloviční většina přítomných, potřebných 60 hlasů nezískali. Hlavní soupeřkou současného předsedy komunistů se stala europoslankyně Kateřina Konečná, která ohlásila případnou kandidaturu do čela strany už před sněmem.
„Teď není čas řešit vnitrostranické spory,“ prohlásil Filip, který chce vyřešit vedení strany až na řádném sjezdu na podzim po volbách do Poslanecké sněmovny. Ten byl však kvůli pandemickým opatřením již několikrát posunut. O pozici předsedy hodlá po volbách usilovat osm straníků včetně Konečné nebo Josefa Skály. „Sklouzli jsme do určitého rutinérství,“ řekl pro iDNES poslanec Leo Luzar, který avizoval, že se také hodlá ucházet o funkci předsedy strany.
Odstoupivší místopředsedkyni Konečnou nahradil Milan Krajča, který získal většinu hlasů přítomných delegátů.
KSČM, jež do úterý podporovala menšinovou vládu Andreje Babiše, se v předvolebních průzkumech dlouho pohybuje na hranici potřebné pro vstup do dolní komory. „Kandidovat budu, i když nevyžaduji první místo na kandidátní listině,“ prohlásil Filip na brífinku po jednání.

Zobrazeno 682 krát
Naposledy upraveno: so., 17. duben 2021 20:28
Michal Dobeš

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste