Vytisknout tuto stránku
st., 28. říjen 2015 19:33

Připravte se na zimu. Třeba na Snow film festu

Příchod zimy se nezadržitelně blíží a s ním i každoroční filmová přehlídka s názvem Snow film fest. Milovníci sněhu, ledu a zimních sportů se mohou těšit na další, už pátý ročník. Probíhat bude od října až do prosince ve více jak dvou stech městech po celé České i Slovenské republice a shlédnout můžete opravdové filmové lahůdky.

Porota pro diváky jako vždy vybrala nejúspěšnější zahraniční i domácí filmy se zimní tematikou. V těch se budete moci stát svědky absolutních extrémů během polárních expedic a šokujících výkonů sportovců. Podíváte se na to, jak se vyrovnávají se situacemi na pokraji smrti. Zažijete ohlušující ticho a nedozírnost arktických pustin stejně jako nádheru zasněžených hor a ledovců. Aktéři vám odhalí, proč se vydávají na hranice svých možností a možná zjistíte, že je kousek takových tužeb i ve vás. S některými z nich se pak budete moci na promítáních setkat i tváří v tvář. "Já osobně se letos nejvíc těším na Martina Šťourače a Karla Svobodu ve filmu The Pamir Game a zejména na povídání s nimi, protože by na festival měli dorazit rovnou z expedice v Nepálu, kde se pokusí sjet osmitisícovku Manaslu na lyžích," doporučuje jeden z českých filmů v programu ředitel festivalu Daniel Hála.

Mezi zúčastněnými městy nechybí ani letošní rok Olomouc. Festival bude tentokrát 30. listopadu hostit U-klub. "Za vstupenky v předprodeji zaplatíte příjemných osmdesát korun a budou k mání v HUDY sportu. Na místě si potom o dvacku připlatíte," dodává praktické informace organizátor Rostislav Navrátil. Kromě hlavního filmového programu se můžete těšit také na bohaté doprovodné aktivity. Pokud by vám snad datum olomouckého promítání nevyhovovalo, nezoufejte. Přehlídka během listopadu zavítá například i do Šumperka, Uničova, Zábřehu a dalších okolních měst.

Akci pořádá občanské sdružení Hedvábná stezka a záštitu nad letošním ročníkem převzalo Ministerstvo kultury České republiky. Akce vznikla jako bratrský festival tehdy již zdárně rozběhlého filmového festivalu Expediční kamera v roce 2011.

Zobrazeno 1563 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:23
Šárka Tomášková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste