Vytisknout tuto stránku
so., 25. březen 2017 23:14

Prkna, co znamenají svět, opět nadělovala

Vítěz Ceny Thálie za mimořádný jevištní výkon v kategorii muzikál, Josef Vojtek, v roli Mefista a Fausta Vítěz Ceny Thálie za mimořádný jevištní výkon v kategorii muzikál, Josef Vojtek, v roli Mefista a Fausta Zdroj: archiv Divadla Hybernia
Praha - Každoročně předávané Ceny Thálie se i letos dočkaly svého slavnostního večera. Čtyřiadvacátý ročník se konal v sobotu 25. března tradičně v historické budově pražského Národního divadla a Česká televize jej vysílala živě. Vyhlašování cen letos premiérově uváděli herečka Taťjana Medvecká a herec Jan Cina, do režijního křesla usedl, rovněž poprvé, Ivan Pokorný.

Vítězné příčky letos v kategorii činohra za mimořádný jevištní výkon obsadili Hana Tomáš Briešťanská a Milan Kňažko. Briešťanská okouzlila porotu rolí Štěpky v inscenaci Petrolejové lampy brněnského Národního divadla. Thálii za celoživotní loutkářské mistrovství převzali letos Věra Říčařová a František Vítek z Divadla Drak v Hradci Králové.

V kategorii opera bodovali rakouský barytonista Thomas Weinhappel za svoji roli Hamleta v Ostravě a Pavla Vykopalová s hlavní rolí v Kátě Kabanové v Brně. Thálii za celoživotní mistrovství ve stejné kategorii získala sólistka Marcela Machotková. V muzikálu a operetě porazila konkurenci Lenka Pavlovič s rolí Hortensie v inscenaci moravskoslezského Národního divadla s názvem Ples v opeře. V mužské části bodoval Josef Vojtek, který ztvárnil hlavní roli, resp. dvojroli, v muzikálu Mefisto v pražské Hybernii. Pavla Břínková, která je už dlouhou dobu neodmyslitelně spjata jak s muzikály, tak operetou, si zaslouženě odnesla cenu za celoživotní dílo.

V rámci tanečně-dramatických žánrů se na první příčky dostali Jui Kjotaniová s rolí Kitri v baletu Don Quijote z olomouckého Moravského divadla a Radim Vizváry za jeho pantomimický výkon v inscenaci Sólo z Mime Prague. Cenu za své celoživotní dílo si odnesla Marcela Martiníková.

Záštitu nad letošním ročníkem přijal ministr kultury České republiky Daniel Herman, který rovněž na konci večera vyhlásil a předal Aleně Vránové Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. „Za všechny ty šťastné chvíle v mém hereckém životě děkuju divákům. A troufám si prohlásit, že diváci a já jsme si rozuměli,“ shrnula paní Vránová v děkovné řeči.

Ceny Thálie se udělují zpětně za uplynulý rok a to za mimořádné umělecké výkony. Stálicemi mezi oceněními jsou Thálie ve čtyřech oborech – činohře, baletu (případně pantomimě či jiném tanečně-dramatickém žánru), opeře a muzikálu (případně operetě nebo jiném hudebně-dramatickém žánru) a to jak v ženské, tak mužské kategorii.

Dále má Herecká asociace možnost udělit ocenění za celoživotní mistrovství ve všech čtyřech oborech, ke kterým přidává ještě oblast loutkového divadla. Vyhlašuje se také Cena kolegia za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění a Cena Thálie pro mladého činoherce, který je hraničená věkem 33 let. Tu si v minulých ročnících odnesli například Jiří Langmajer (1998), Onřej Sokol (2002) nebo Tereza Dočkalová (2011). Letos ji převzala Veronika Lazorčáková, která má za sebou už mnoho hereckých rolí v různých divadlech i řadu cen. „Moc si toho vážím. Je to pro mě krásná odměna a zároveň motivace do let příštích," uvedla Lazorčáková, která při děkovné řeči nezapomněla ani na speciální pozdrav svojí babičce.

Zobrazeno 1944 krát
Naposledy upraveno: út., 28. březen 2017 12:15
Lucie Kratochvílová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste