Vytisknout tuto stránku
ne., 30. říjen 2016 12:29

Profesionálové se utkali s amatéry na squashovém turnaji ve Viktorce

Vítězové (zleva) Vojtěch Ryba, Jaroslav Čech, Dominik Dubský, Petr Steiner Vítězové (zleva) Vojtěch Ryba, Jaroslav Čech, Dominik Dubský, Petr Steiner Zdroj: www.squashviktoria.cz
Brno - Na squashový „B“ turnaj ve Viktorii Brno se v sobotní den nahlásilo 49 hráčů. Krásné zápasy sledovali juniorští diváci i čeští top hráči. Vítězství se po dlouhém dni dočkal nejvýše nasazený hráč turnaje Jaroslav Čech. Zápasy začaly v ranních hodinách. Finálový zápas skončil krátce po sedmé večer. Neúprosný boj o „zlato“ nakonec lépe vyzněl pro Jaroslava Čecha, který svého protihráče, domácího Vojtěcha Rybu, porazil ve třech setech. Třetí místo obsadil Dominik Dibský. Petra Steinera porazil ve třech setech.   

 

Squashová sezona trvá už nějaký ten pátek. Od začátku, tedy od září, odehráli hráči v nižších kategoriích několik turnajů kategorie „D“ a „C“. Proběhl i „B“ turnaj v Hector Sport Center v Praze. Druhý pořádal v sobotu klub Viktoria Brno. I přes tři omluvy bylo před kurty tento den plno. „Maximální počet přihlášených je 56 hráčů, k nám se jich nahlásilo 52, což je skvělé,“ řekl ředitel turnaje Radim Švec k zaplněnosti sobotního turnaje. Přijeli hráči takřka z celé republiky.

Muže potrápila na kurtu i juniorská „divoká karta“

Ne všichni nahlášení squashisté zaujímají v českém žebříčku 16. až 200. příčku. Viktoria Brno udělovala tři divoké karty. „O jednu se hrálo na posledním déčku, tu získal Giertlí. Udělili jsme ji také Dudeškovi a Markovi Panáčkovi. Vysloužil dostal kartu od asociace,“ vyjádřil se k „divokým kartám“ Švec. Zmíněnému Marku Panáčkovi je navíc pouze 14 let a stále hraje juniorskou ligu.

„Marka, když lidi vidí, hlavně kvůli jeho výšce, říkají, že ani není možné, jak hraje. Snad nás v budoucnu posílí v reprezentaci, věřím tomu. Je do toho šíleně zapálený, má talent,“ přišla pochvala i z úst aktuální české světové jedničky. V juniorech do 15 i do 17 let je jasná jednička. „Jsou to pro něj velké zkušenosti. Je na mužském turnaji, je mu 14 let, vidím v něm budoucnost brněnského squashe,“ pochválila nejmladšího účastníka turnaje česká trojka, Daniel Mekbib. Podívat se na hráče přišel i Martin Švec.

Martin Švec (*1994) je česká squashová čtyřka. Ve světovém žebříčku s umístěním na 160. místě je naším nejlepším squashistou. Reprezentuje brněnský tým Squash Viktoria v nejvyšších soutěžích českého squashe. Je desetinásobným juniorským mistrem republiky, mistrem ČR ve čtyřhrách mužů i mixů a vicemistrem ČR mužů 2016. Pravidelně navštěvuje i turnaje světového formátu.

Daniel Mekbib (*1992) je česká squashová trojka. Ve světovém žebříčku zaujímá 168. pozici. Je osminásobný juniorský mistr republiky, vítěz extraligy mužů 2013. Je jeden z členů brněnského klubu Viktoria Brno.

Profesionálové proti „amatérům“

Turnaje kategorie „B“ jsou něčím specifické. Jak říká Mekbib, potkají se profesionální hráči s takřka amatéry, kteří hrají 3. ligu. „Potkají se hráči, kteří by si normálně na kurtu nezahráli,“ dodává.

„Na turnajích kategorie B bývá vysoká účast. Vidíme tu hráče jako Jarda Čech, bývalý reprezentační hráč, ale na druhou stranu tu jsou hráči, kteří hrají 3. ligu. To je pro mě na „béčku“ zajímavé,“ říká Martin Švec.

Úspěchy Viktorky jsou velké

Tento klub má za sebou četné úspěchy, co se týče squashe. „V juniorech vyhrajeme každoročně pět až sedm titulů. Za dospělé se loni ukázal Martin Švec, který hrál finále mistrovství republiky. Navíc v žebříčku je Dan Mekbib třetí, Ondra Uherka pátý. V extralize mužů zaujímáme druhé a šesté místo. V extralize žen třetí a šesté místo,“ říká ředitel turnaje.

Klub touží i po rozšiřování své členské základny. „Trenéři se ji snaží každým rokem zvětšit. Chodí do základních škol s nafukovacím kurtem a hledají nové talenty.“

Squash je stále v republice v pozadí

„Výhodou squashe pro rekreační hráče je, že za půl hodiny máte nasportováno a vystaráno na týden. Nevýhodou je, že lidé v Česku moc neví, že se dá squash hrát na profesionální úrovni. Spousta jich to bere jen jako koníček a povědomí o profesionálním squashi není zas tak velké,“ mrzí českou čtyřku.

 

Zobrazeno 3114 krát
Naposledy upraveno: út., 1. listopad 2016 20:08
Lucie Pinková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste