Vytisknout tuto stránku
čt., 9. duben 2020 17:22

Projekt Pohádka pro radost pomáhá seniorům v nelehkých časech

Logo neziskové organizace Mezi námi Logo neziskové organizace Mezi námi Zdroj: www.mezi-nami.cz
Česká republika –⁠ Organizace Mezi námi se už dlouho dobu zabývá prací s nejstarší generací. Jejím hlavním cílem je šíření myšlenky mezigeneračního setkávání a její činnost je v této době velmi potřebná. S aktuálním projektem Pohádka pro radost mohou pomoci děti prostřednictvím internetu.

Stačí málo a můžeme vytvořit spoustu radosti.“ Tímto heslem se Mezi námi řídi při svých aktivitách. Pohádka pro radost vyzívá děti, aby nakreslily obrázek své oblíbené pohádky, nebo napsaly krátký vzkaz. Výtvor pak stačí naskenovat nebo vyfotit a odeslat pomocí tohoto odkazu. Organizace zaslané obrázky vytiskne a předá seniorům po celé republice. Tímto malým gestem se snaží podpořit a rozveselit obyvatele domovů pro seniory, pro které je aktuální situace velmi psychicky náročná. Kvůli zákazu návštěv jsou prakticky odstřihnutí od svých rodin i vnějšího světa.

Když se potkávají generace, dějí se zázraky!

Cílem organizace je také osvěta a vzájemné propojení všech generací. Usilují o porozumění těch nejmladších s těmi nejstaršími. Týmu pracovníků Mezi námi se podařilo ve spolupráci s pedagogy, aktivačními pracovníky a dalšími spolupracovníky vypracovat rozsáhlý systém různých možností mezigeneračního setkávání v pěti hlavních programech.

Předpokladem pro tuto spolupráci je především osobní kontakt dětí z mateřských a základnách škol se seniory z domovů důchodců. Ten je však momentálně nemožný. Proto se organizace rozhodla hledat jiná řešení. Například výše uvedený projekt Pohádka pro radost. 

V jejich běžných projektech, chodí například senioři číst pohádky do školek, nebo děti pravidelně dochází do domova důchodců za účelem vzájemného poznání a rozveselení.
V České republice je propojeno přes 150 mezigeneračních skupin. To znamená, že do tolika domovů pro seniory pravidelně chodí děti z mateřské nebo základní školy, uvedla pro Praha TV ředitelka neziskové organizace Mezi námi Kateřina Jirglová. Podle paní ředitelky vazby mezi seniory a dětmi mizí. To byl také důvod, proč vznikl tento mezigenerační program.

Další informace o organizaci, a také o možnostech, jak přispět na její další činnost, najdete zde.

Zobrazeno 1259 krát
Naposledy upraveno: pá., 10. duben 2020 16:30
Adéla Šimoníková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste