Vytisknout tuto stránku
st., 7. listopad 2018 00:52

První LEGO stavebnice s ekoplastem

„Dobrý den, mám zahrádku z ekoplastu" „Dobrý den, mám zahrádku z ekoplastu" Zdroj: www.pixabay.com
Billund - Dánská společnost vyrábějící stavebnice z plastových kostiček přináší měsíc před Vánoci edici obsahující ekoplast. Prvními dílky z cukrově třiny budou stromy, patřící k setu větrné elektrárny Vestas.

Firma LEGO se snaží bojovat s rostoucí spotřebou plastů. Na trh uvádí první stavebnici, obsahující díly z ekoplastu. Jedná se o větrnou elektrárnu dánské společnosti Vestas. Stromy v této stavebnici nebudou z plastu, ale z nově osvědčené brazilské cukrové třiny. Jde o měkký, flexibilní a odolný materiál, velmi podobný již používaným plastům. Produkt je vůbec první prodejní sadou s ekologickými elementy a bude k dostání od 23. listopadu 2018 za cenu 4.699 Kč.

Set LEGO Creator Expert Vestas Wind Turbine (10268), jak je nazván, je imitací elektrárny Vestas, která bude mít přibližně metr na výšku a bude fungovat na základě vlastního motoru. Kolem elektrárny se dá ze stavebnice vybudovat domek pro Lego postavičky představující její reálné pracovníky. Stavebnice je určena pro děti od 16 let. Jedná se o reedici turbíny z roku 2008, která byla vydána v omezeném množství, oficiálně pouze pro zaměstnance společnosti Vestas. Nová edice bude obsahovat 826 dílků a jde o první volně prodejný LEGO set s dílkem z recykolvatelného materiálu na rostlinné bázi.

Většina vyrobených částí se nyní vyrábí z plastů ABS. Do roku 2030 má dánská společnost v plánu nahradit veškerou svou produkci šetrnějšími materiály. V minulých letech již firma investovala do výzkumu materiálů šetrnějších k životnímu prostředí miliardy korun. V srpnu tohoto roku vyšla v některých státech třinová série Plants from Plants (Rostliny z rostlin) a zákazníci ji obdrželi při objednávce nad 35 Eur na e-shopu firmy. Elektrárna je ovšem produkt, který jde i s ekodílky do prodeje globálně.

Zobrazeno 1752 krát
Naposledy upraveno: út., 13. listopad 2018 19:49
Karolína Krhutová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste