Vytisknout tuto stránku
so., 19. listopad 2022 15:25

První slalom letošní sezóny vyhrála Shiffrinová, Dubovská dojela třináctá

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Martin Rulsch, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Levi - Slalomářky odstartovaly sezónu 19. listopadu ve Finsku. Ve startovní listině nechyběly dvě velké lyžařské hvězdy Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová. Z vítězství se nakonec radovala Američanka Shiffrinová. Česká reprezentantka Martina Dubovská dokončila závod na třinácté příčce.

První kolo slalomu se konalo v dopoledních hodinách. Nejlepší sedmička loňské sezony se představila s čísly jedna až sedm. Jako první vyjela na trať Němka Lena Dürrová, která předvedla téměř bezchybnou jízdu. Její čas 54.48 v prvním kole už nikdo nepřekonal. Dobrým výkonem se blýskla také Švédka Anna Swenn-Larssonová, která se startovním číslem dvanáct skončila hned za Dürrová se ztrátou pod půl minuty.

Asi největší favoritka a obhájkyně malého křišťálového glóbu Petra Vlhová vstoupila do závodu opatrně a zařadila se na čtvrté místo. O dvě setiny lépe zajela její rivalka a celková vítězka loňského Světového poháru Mikaela Shiffrinová. České reprezentantce Martině Dubovské se povedla první část trati, ve druhém úseku ale ztratila a projela cílem v čase 56.03, což jí stačilo na dělenou třináctou příčku. Druhá česká slalomářka Elese Sommerová závod nedokončila.

Do druhého kola postoupilo třicet nejlepších závodnic, které se ve startovní bráně seřadily od nejhorší po nejlepší. Dubovská opět předvedla rychlý začátek, pomalejší spodní pasáž jí ale vynesla průběžné třetí místo. Tento výkon nakonec stačil na třináctou příčku. Velmi dobrou jízdu převedla Vlhová, která útočila ze čtvrtého místa. Díky druhému nejrychlejšímu času druhého kola si o jednu příčku polepšila a obsadila bronzovou pozici.

Po ní se do startovní brány postavila Shiffrinová. Američanka sice v první části trati na Vlhovou ztrácela, druhý úsek však zajela výrazně rychleji a zvítězila tak v prvním letošním slalomářském klání. Stříbro získala Swenn-Larssonová, která byla v součtu obou časů o čtyři setiny rychlejší než slovenská závodnice. Vítězce prvního kola Dürrové se druhý dnešní start nepovedl. Čas 57.52 ji odsunul až na čtvrtou příčku.

Světový pohár žen v alpském lyžováním začal se zpožděním. Kvůli nepříznivému počasí ženy neabsolvovaly obří slalom v rakouském Söldenu. V Zermattu-Cervinii se zase neuskutečnily sjezdy z důvodu nedostatku sněhu. Stejný problém znemožnil konání paralelního obřího slalomu v rakouském středisku Lech/Zürs.

Druhý slalom žen v Levi je na programu v neděli 20. listopadu.

Zobrazeno 517 krát
Naposledy upraveno: so., 19. listopad 2022 19:44
Aneta Nekvindová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste