Vytisknout tuto stránku
st., 7. prosinec 2022 17:45

Rektor obhájil svou funkci

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin procházka Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin procházka Zdroj: Vojtěch Duda, UP
Olomouc - Rektorovi se podařilo na středečním zasedání akademického senátu obhájit svůj post. Senátoři to odhlasovali po dvouhodinové diskuzi v tajné volbě.

Ve středu 7. prosince proběhlo mimořádné zasedání akademického senátu UP. Senátoři vedli rozpravu o návrhu na odvolání rektora, který podal předseda akademického senátu přírodovědecké fakulty. Akademický senát Přírodovědecké fakulty Univerzity Palckého v Olomouci tak reagoval na situaci, kdy rektor údajně jednal protiprávně, když dal výpověď děkanovi fakulty, což se stalo se 3. října.

Po zasedání akademického senátu přírodovědecké fakulty 8. listopadu, kde byl návrh na odvolání rektora jednomyslně schválen, byl doručen akademickému senátu univerzity. Ten uspořádal tuto středu mimořádné zasedání, kde byl návrh projednáván. Rektor také svolal na pondělí 5. prosince setkání akademické obce UP, kde se opět diskutovalo o návrhu na jeho odvolání i o jeho výpovědi děkanu přirodovědecké fakulty Kubalovi. Vzhledem k tomu, že rektor udělil na pondělní dopoledne rektorské volno, mohli se ho ptát nejen pedagogové, ale také studenti. Rozprava trvala přes dvě hodiny. Následně se na středečním zasedání řešil také vztah přírodovědecká fakulta - vysokoškolský ústav CATRIN, rektorovy vize do budoucna či (ne)zákonnost výpovědi udělené děkanovi. Po diskuzi trvající přes dvě hodiny odhlasovali jednoznačně senátoři v tajné volbě poměrem 16 ku 5 rektorovo setrvání ve funkci. Jeden senátor či senátorka se zdržel či zdržela.

Zobrazeno 614 krát
Naposledy upraveno: st., 7. prosinec 2022 17:56
Tereza Marešová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste