Vytisknout tuto stránku
pá., 13. listopad 2020 14:38

Rodina tragicky zemřelé Niny vyhlásila sbírku na realizaci jejího celoživotního snu

Nina Hustedová Nina Hustedová Zdroj: Facebook YMCA v České republice
Praha – Po tragickém úmrtí čtyřiadvacetileté Niny Hustedové se její blízcí pozůstalí rozhodli vyhlásit sbírku, která pomůže zrealizovat Ninin celoživotní sen vybudovat rodinný domov důchodců. Na konto projektu s názvem Postavme domov důchodců Niny Hustedové! Splňme její sen! dárci během dvou dnů poslali přes 12 milionů korun.

Je tomu týden, kdy byla naposledy spatřena dvojice Niny H. a Jana P. V pátek 6. listopadu je začali blízcí a přátelé pohřešovat, málokoho zpráva o zmizení dvojice minula. Pátrání zastavil o pár dní později nález dívčina těla v oboře Hvězda. Později kriminalisté potvrdili, že se jedná o násilnou smrt, a také, že její kamarád Jan spáchal v osudný pátek v podvečer sebevraždu skokem pod metro.

Mnoho lidí se angažovalo již při pátrání, nyní mohou pomoci znovu

Mnoho lidí začalo pomáhat již při pátrání prostřednictvím internetu, na Facebooku příspěvek o pomoc s hledáním dívky sdílelo přes 16 tisíc lidí. Od včerejška může veřejnost pomoci znovu. Po smrti dívky se rodina s nejbližšími přáteli rozhodla zanechat po ní trvalou stopu a zároveň jí splnit celoživotní sen, který vystihuje její povahu.

„Když Nině a její sestře Aničce umírala v Dánsku babička, pomáhaly v tamním domově pro seniory, kde byla babička umístěna. Ninu fungování zařízení velice oslovilo a chtěla postavit domov důchodců, který by fungoval na podobném principu i tady v Česku,“ uvedla rodina v úvodním textu projektu Postavme domov důchodců Niny Hustedové! Splňme její sen! na webu www.darujme.cz. Ve čtvrtek proto založili veřejnou sbírku na platformě darujme.cz, která je největší platformou pro online darování v České republice, aby mohli takový rodinný domov důchodců vybudovat a nazvat jejím jménem. Nyní prosí o podporu a sdílení. „Spolu s našimi rodiči a Nininými nejbližšími přáteli bychom tedy chtěli postavit právě takový rodinný domov důchodců, nesoucí její jméno, kde každý nalezne pochopení a lásku, kde bude neustále co dělat a kde každý najde své místo. Pokud by se nám zadařilo, domov by byl sdílen se školkou, aby se mohly navzájem potkávat různé generace. (…) Každý příspěvek bude cihlou k postavení snu, díky kterému bude Nina moci pomáhat ostatním, i když už není mezi námi," uvedla Ninina sestra Anna.

Od včerejška lidé poslali přes 12 milionů korun

Na konto sbírky přispělo za první dva dny přes tři tisíce lidí. Dohromady poslali přes 12 milionů korun. Pro portál iDNES.cz uvedla za organizaci Rotary Club Radka Rajská, že jeden z dárcu přislíbil velmi vysokou částku. „Jeden z dárců slíbil částku deset milionů korun. Je to neobvyklý příspěvek, musí se počkat, jestli proběhne nebo ne. K dalším vyšším částkám patří příspěvky 50 tisíc či 20 tisíc. Dále už je to různé, třeba kolem pěti, deseti tisíc. Dost přispěvatelů dalo více než tisíc korun.“

Svíčka za Ninu

Nina byla studentkou fyzioterapie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Angažovala se v organizaci Život 90, která poskytuje služby seniorům, zdravotně postiženým a osamělým občanům. Aktivně se zapojovala do aktivity Ten Sing („teenagers singing“), což je jedna z aktivit nejstarší křesťanské mládežnické organizace YMCA. Byla jedním z organizátorů Českého tensingového festivalu, pod Ymcou působila i v zahraničí jako výměnný agent.

Členové této organizace vyjádřili po celém světě svou hlubokou soustrast na Facebooku a vyzvali „ymkařskou rodinu“ ke společné vzpomínce. „Připojte se k naší velké ymkařské rodině a dnes večer, byť každý sám ze svého vlastního domova, společně zavzpomínejme na naší milovanou Ninu, nechme zaznít tensingovou hymnu Lean on me, zapalme svíčku a společně se ztišme k modlitbě.“ Velká část sociální sítě se tak v úterý na chvíli rozzářila fotografiemi svíček zapálených za Ninu.

Zobrazeno 1909 krát
Naposledy upraveno: čt., 19. listopad 2020 11:41
Monika Kupková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste