Vytisknout tuto stránku
čt., 9. březen 2017 19:36

„Řvali a chovali se jako estébáci," zlobí se majitel Rohlik.cz na cizineckou policii

Ve skladu Rohlik.cz proběhla policejní razie Ve skladu Rohlik.cz proběhla policejní razie Zdroj: www.apek.cz
Internetový obchod Rohlik.cz musel ve čtvrtek 9. března zastavit v Praze příjem objednávek a přišel tak podle něj o stovky zakázek. Mohla za to cizinecká policie, která ten den zatkla a odvezla ze skladu 85 cizinců. Jednala na základě přesvědčení, že jsou v Česku zaměstnaní v rozporu se zákony. V sobotu 11. března pak policisté vydali rozkaz k vyhoštění 74 zadržených.

Cizinecká policie provedla ve čtvrtek kontrolu skladu internetového obchodu Rohlik.cz, následně zadržela 84 cizinců. Všichni jsou podezřelí, že pro práci v Česku nemají povolení, jeden z nich čelí podezření z padělání dokladů," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Firma se v poledne omluvila zákazníkům prostřednictvím facebooku, že si kvůli přepadové kontrole Policie ČR není dočasně možné objednat zboží. Dále firma uvedla, že není schopna odbavit okolo tří set objednávek.

Ráno naběhlo do skladu komando, které se chovalo jak StB. Řvali a s nikým se nebavili. Zavřeli provoz, kde pracují i Češi a nechaly všechny jak zločince postavit na rampu. Odvezli všechny ne-Čechy" a jejich legálnost budou zkoumat až ex-post. Když bude vše v pořádku, tak je vrátí. Věříme, že máme vše v pořádku, nejsme sebevrazi," naštvaně komentuje situaci majitel obchodu Tomáš Čupr, který se zásahem nesouhlasí a považuje ho za nestandardní.

Chápeme a respektujeme, že státní úřady musí konat svou práci a státním zaměstnancům jsme v jejich práci vždy maximálně nápomocní. Tato kontrola není výjimkou. Na druhou stranu je pro nás frustrující, když zásahy státu opakovaně takto zásadně ovlivňují naše zákazníky, ačkoliv z kontrol různých úřadů vycházíme s čistým štítem," hájila se firma na facebooku.

O dva dny později ale pražští policisté vydali rozkaz k vyhoštění z Evropské unie na jeden rok 74 zadržených cizinců, nelegálním zaměstnancům přitom hrozilo až pět let vyhoštění. 

Rohlik.cz nečelil kontrole poprvé. Loni v červenci tam policisté zatkli přes dvacet Ukrajinců. „Policisté zjistili celkem 24 osob, u kterých vyvstalo stejné podezření jako v rámci dnešní kontroly, a těchto 24 osob před tím půl rokem bylo ve finále vyhoštěno z České republiky," popsal minulou kontrolu Hulan.

Zobrazeno 1904 krát
Naposledy upraveno: po., 13. březen 2017 11:22
Jiří Socha

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste