Vytisknout tuto stránku
út., 2. listopad 2021 23:26

Šantovku ovládly oslavy Halloweenu

Cosplayeři v Šantovce Cosplayeři v Šantovce Zdroj: Ludvík Urda
Na jeden den v roce přestala být olomoucká Šantovka obyčejným nákupním centrem. Prostory všech jejích pater se naplnily desítkami nadšenců v maskách, aby poslednímu říjnovém víkendu vtiskly tu správnou strašidelně fantastickou atmosféru, jakou si zaslouží. Nestalo se tak však poprvé. „Je to pátý ročník. Pokaždé byl trošku jiný koncept. Poprvé jsme tady začínali s night shoppingem a podporou delší otvíračky před Vánoci,“ prozradil hlavní organizátor Pavel Vykydal.

Ať už slavíte české Dušičky, anglosaský Halloween, Den mrtvých po vzoru Mexika, veselíte se po svém nebo si připomínáte památku zesnulých jakýmkoli jiným způsobem, čas v půli podzimu je pro mnohé čímsi magický. Komu se nechtělo v sobotu 30. října zůstat doma, mohl zavítat na jedinečnou akci Cosplay festival, potřást si rukou s nemrtvým Deadpoolem, plácnout si s bojovnicí Xenou, obejmout Annu a Elsu Arendellské či pozdravit Dartha Vadera. A co víc, i účastníci měli možnost se předvést a vystrojit se dle libosti. Dokonce se na to kladl důraz. „Letos je to s méně aktivitami, protože by to mělo fungovat více jako masopust, jako Halloween, takže prostě aby co nejvíce lidí přišlo v kostýmech. Ne jenom ti, kteří jsou pozvaní přímo, ale i další lidi a nadšenci do cosplaye,“ řekl Vykydal. Ani náhodní kolemjdoucí bez převleků však nemuseli zoufat – stánek malování na obličej pomohl všem nepřipraveným.

Za srdce festivalu by se dalo považovat pět stanovišť tematicky vyzdobených pro pořizování těch nejlepších fotografií malých i velkých fanoušků s reálnými verzemi jejich oblíbených fiktivních hrdinů (nebo padouchů). Své místo zde našlo uskupení princezen, drakobijci, čarodějky, nechybělo zastavení u velmi populárních superhrdinů a v neposlední řadě svůj prostor dostaly i rozličné děsivé stvůry. Cosplayeři přitom byli více než jen živoucími kulisami, ochotně interagovali, povídali si, tvořili dětem kouzelné zážitky. Kdo si pořídil Halloweenský snímek, měl příležitost účastnit se online hlasovací soutěže o nejhezčí kostým na facebookovém profilu Šantovky.

Večerní zlatý hřeb představoval lampionový průvod procházející po šesté hodině večerní trasu skrze celý obchodní komplex, od shora dolů, i venku okolo něj. Barevné led svítilny zářící večerem pro tento účel získali účastníci cosplay soutěže jako dárek. Organizátor Vykydal si nemohl stěžovat: „Nám se daří, protože v Olomouci už je to po několikáté. Navšíví nás zákazníci, kteří by sem šli prostě na nákup nebo by tady strávili den v obchoďáku, ale taky si vezmou něco na sebe a nechají děti, ať si nechají něco namalovat na obličej.“ Vydařené odpoledne přineslo mnoho úsměvů a snad i motivaci k tvorbě následujícího, v pořadí již šestého festivalu v roce 2022.

Zobrazeno 683 krát
Naposledy upraveno: so., 6. listopad 2021 13:55
Veronika Marvanová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste