Vytisknout tuto stránku
pá., 27. listopad 2020 10:21

Skotsko bojuje s menstruační chudobou. Bude poskytovat potřeby zadarmo

Monica Lennon (druhá zleva) Monica Lennon (druhá zleva) Zdroj: https://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/201124155130-scotland-period-poverty-protest-exlarge-169.jpg
Skotsko se stalo první zemí na světě, která bude bezplatně poskytovat menstruační hygienické potřeby. Tamější parlament zákon jednomyslně schválil tento týden. Stalo se tak po čtyřleté kampani, která podstatně posunula veřejnou diskusi o menstruaci.

 Na konci listopadu odsouhlasil skotský parlament zákon o bezplatném poskytování menstruačních potřeb. Ten by měl všem ženám zaručit volný a neplacený přístup k hygienickým potřebám. Za bojem o nový zákon stojí primárně labouristka Monica Lennon, která už čtyři roky vede kampaň za ukončení menstruační chudoby (pozn. to znamená, že si ženy pro svůj nízký příjem nemohou dovolit hygienické potřeby.) „Perioda se kvůli pandemii nezastaví a snaha o zlepšení přístupnosti k tamponům, vložkám a dalším potřebám ještě nikdy nebyla důležitější,“ uvedla Lennon pro britský web BBC.

Velkou radost měla také skotská premiérka Nicola Sturgeon. Ta na svém twitterovém účtu uvedla, že se jedná o velice důležitý krok pro ženy a dívky. „Jsem hrdá, že jsem hlasovala pro tuto převratnou legislativu, díky níž je Skotsko první zemi na světě, která poskytuje menstruační potřeby všem, kteří to potřebují,“ napsala Sturgeon na twitter. 

V praxi to znamená, že podle nové legislativy mají místní orgány povinnost zpřístupnit ve veřejných prostorech například tampóny nebo hygienické vložky. Jednoduše by ženy, které o to požádají, měly mít volný přístup k menstruačním potřebám bez nutnosti jejich placení. Stát tak reaguje na to, že některé ženy si potřebné věci nemohou z finančních důvodů dovolit. Například podle průzkumu Plan International UK z roku 2017 si jedna z 10 dívek ve Velké Británii nemůže tyto hygienické potřeby dovolit. Bylo také zjištěno, že téměř polovina dívek ve věku 14-21 let se za svou menstruaci stydí, zhruba polovina pak někdy vynechala i celý den ve škole.

Už od roku 2018 platí podobné nařízení pro vysoké školy po celém Skotsku. Stát tehdy do projektu investoval 5,2 milionu liber. V roce 2019 přispěl navíc i na potřeby do knihoven nebo rekreačních středisek. Některé soukromé podniky jako restaurace, nebo dokonce fotbalové kluby, ale začaly poskytovat menstruační pomůcky už dříve, nezávisle na vyhlášce.

Skotsko chce postupovat podobně jako u distribuce kondomů. Země má totiž v této oblasti podobnou politiku. Lidé v některých regionech na vyžádání dostanou kondomy ve škole a na univerzitách, v lékárně nebo lékařských ordinacích. Pokud se stydí, mohou dokonce vyplnit speciální kartičku. 

Zobrazeno 816 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. listopad 2020 22:44
Tereza Sládečková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste