Vytisknout tuto stránku
st., 23. listopad 2016 21:32

Slovensko má vlastní kauzu ProMoPro

Premiér Robert Fico a ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák během tiskové konference Premiér Robert Fico a ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák během tiskové konference Zdroj: SITA, Marko Erd
Z úst slovenského premiéra Roberta Fica ve středu padala ostrá slova. Zastával se jimi nejen ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka ale také celého, dle jeho slov velice úspěšného, předsednictví Slovenska v Radě Evropské Unie.

„Je to cílený útok proti úspěšnému slovenskému předsednictví, je to cílený útok proti ministrovi zahraničních věcí. Vy neinformujete, vy bojujete s touto vládou. Někteří z vás jsou špinavé protislovenské prostitutky,“ řekl ve středu Fico na adresu novinářů a tiskovou konferenci na rozdíl od ministra Lajčáka opustil. Slovenskému ministerstvu zahraničí totiž hrozí pokuta až 20 tisíc eur.

Za zveřejněním kauzy stojí šestadvacetiletá, dnes již bývalá referentka ministerstva zahraničí Zuzana Hlávková. Na blogu Transparency International poukazovala především na předražení některých kulturních a společenských akcí spojených s předsednictvím, jako bylo například oficiální zveřejnění loga. Ministerstvo však její stížnost neprošetřilo, přitom tak musí dle zákona učinit do tří měsíců. Není však jedinou bývalou zaměstnankyní ministerstva s tímto pohledem na dané problémy. Podpořil ji i další bývalý pracovník ministerstva, Pavel Szalai. Ministr zahraničí však nesouhlasí ani s tím, že by k nějakému pochybení ze strany ministerstva zahraničí došlo. „Týká se to pouze zaměstnanců institucí, což ona již v té době nebyla a rozhovor s ní nebyl podnětem dle znění zákona," uvedl Lajčák. Slovenští novináři kauzu přirovnávají k české aféře ProMoPro. Firma jednatele Jaroslava Veselého zajišťovala audiovizuální techniku na konferencích během českého předsednictví. Státu se tehdy ozvučení prodražilo o zhruba 380 milionů korun.

Hlavní problémy jsou zde dva. V první řadě se jedná o postupné navyšování rozpočtů. Například na dva zahajovací koncerty v rámci předsednictva a sice poté, co byla na ministerstvo přijata nová mediální poradkyně Zuzana Ťapáková, bývalá ředitelka TV Markíza. „Původně se v rozpočtu počítalo s 63 800 eury. Poté, co se do věci vložila paní Ťapáková, se najednou rozpočet na tyto koncerty vyšplhal na několik set tisíc eur,“ uvedla Hlávková. „Nejsme silní v komunikaci se slovenskou veřejností, vím o tom. Neděláme ji tak často, my jsme zvyklí komunikovat se zahraničními subjekty, s diplomaty. Právě proto mě tip na paní Ťapákovou zaujal, má za sebou totiž dlouhé roky v mediální branži," hájil se ministr na tiskové konferenci.

Druhým zarážejícím krokem ministerstva je najmutí agentury Evka jako pořadatele těchto koncertů. Agentura má velice blízko k vládní straně Směr, organizovala jí například předvolební sněm strany v Nitře. Dokonce agentura zvolila stejný koncept jako v předvolební kampani strany Roberta Fica. Strana samozřejmě toto tvrzení rezolutně odmítá. „Nevím, v zadání to nebylo. Možná se někde ten režisér opakoval, ale to není přeci trestný čin. Trh je omezený a je takový jaký je. Podle mě to bylo pěkné a hlavně reprezentativní," vysvětloval na tiskové konferenci Lajčák. Aby toho nebylo málo agentura Evka se k této zakázce dostala aniž by prošla výběrovým řízením. Umožňuje to výjimka, která byla schválena pro případ předsednictví.

Podle premiéra je vše založené jen na „jedna paní povídala". „Není přeci možné, aby bylo na denním pořádku lhaní a poškozování slovenského předsednictva. Nemám nic proti tomu, že nám jdete po krku, ale vy neinformujete, vy jen s touto vládou bojujete." Ironíí je, že v první řadě, během jeho přirovnání některých novinářů k prostitutkám, seděl šéf jeho mediálního týmu Erik Tomáš, který sám avizoval, že chce zlepšit Ficovy vztahy s médii. Musel totiž poslouchat, jak Fico dodává, že vše říká naprosto klidně, za svými slovy si stojí a nenechává se unést. Fico má dlouhodobě napjaté vztahy s médii. V minulosti například odmítl odpovědět na dotazy novinářů listu Sme nebo kritizoval veřejnoprávní televizi RTVS. Předchozí Ficova jednobarevná vláda se loni rozhodla neodpovídat na otázky redaktorů listu Denník N. V roce 2008 Fico za své první vlády označil novináře několika deníků za idioty a řekl, že "hulvátským, idiotským způsobem" útočí na vládu.

Jak to celé dopadne ještě není vůbec jisté. Ministerstvo má totiž proti nařčení z plýtvání penězi silný protiargument. Již před začátkem předsednictví si stanovili, že rozpočet nepřesáhne 70 milionů eur. „Resortu se podařilo ušetřit a celkový účet by se měl nakonec pohybovat okolo 61 milionů eur. Na kulturní akce jsme vynaložili dva miliony eur, tedy jen tři procenta z rozpočtu," zveřejnil Lajčák prohlášení prostřednictvím Facebooku. Jenom pro připomenutí, v kauze ProMoPro padlo celkem šest nepodmíněných trestů ve výši pěti až devíti let a jedna tříletá podmínka. Finanční úřad vyměřil úřadu vlády úhradu, která včetně penále činila 848 milionů korun. Jenže jak prohlásil sám premiér Sobotka, který tuto kauzu v poslední fázi zdědil, jedná se pouze o přesun státních peněz k jiné státní složce.

Zobrazeno 2204 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. listopad 2016 20:12
Kateřina Bibenová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste