Vytisknout tuto stránku
po., 4. květen 2020 17:44

Slovenský parlament vyslovil důvěru vládě

Slovenská vláda Slovenská vláda Zdroj: Vladimír Šimíček, Deník N
Bratislava - Dva měsíce po slovenských parlamentních volbách vláda premiéra Igora Matoviče (Hnutí obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) získala důvěru sněmovny. Pro se vyjádřilo 93 ze 114 přítomných poslanců. Vzniklá čtyřkoalice s hnutím Jsme rodina a stranami Svoboda a Solidarita (SaS) a Za lidi má v národní radě Slovenské republiky ústavní většinu. 

Kabinet se již od začátku musel potýkat s netradiční situací v souvislosti s pandemií Covid-19. Vedle sestavování vlády a nového programu, bylo zároveň vytvořeno a přijato 18 zákonů týkajících se zmírnění dopadů pandemie. 

Vláda předložila program, ve kterém se chce během svého volebního období mimo jiné soustředit na zvýšení potravinové soběstačnosti Slovenska, a tím vytvořit nové pracovní příležitosti, efektivní využívání fondů Evropské unie ke snížení rozdílů mezi jednotlivými regiony a zvýšení ochrany životního prostředí.  

Premiér ve svém proslovu k poslanecké sněmovně prohlásil, že bude usilovat o zvýšení důvěry lidí v instituce a očištění Slovenské republiky od korupce. Základním společným cílem je dělat politiku s lidmi a pro lidi. „Předkládáme plán, jak Slovensko změnit k lepšímu, abychom ze Slovenska udělali zemi, kde se bude dobře žít, podnikat a pracovat," řekl Matovič ve svém projevu.

Před závěrečným hlasováním o důvěře poslanci vestoje zatleskali lidem, kteří s pandemií bojují v první linii.

Zobrazeno 953 krát
Naposledy upraveno: pá., 8. květen 2020 16:24
Eva Ivánová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste