Vytisknout tuto stránku
čt., 9. březen 2017 17:56

Sestra vyvinula aplikaci na dorozumívání se s pacienty

Zdravotní sestra zkouší svou novou aplikaci v praxi Zdravotní sestra zkouší svou novou aplikaci v praxi Zdroj: www.nemocnicevitkovice.agel.cz
Ostrava - Vítkovická nemocnice se raduje. Pacienti zde mají od začátku března možnost dorozumívat se s doktory úplně beze slov. Mladá zdravotní sestra tam totiž vyvinula aplikaci, kterou ocení především pacienti, kteří prodělali mozkovou příhodu a potýkají se s poruchou řeči. Pro doktory a sestry je to velmi značné plus, které jim ušetří spoustu času a nervů.

Zdravotní sestra Eva Haxhe aplikaci vyvinula v rámci své bakalářské práce. Je přístupná pro mobilní telefony a tablety. „Byl tady jeden pacient, pro kterého bylo stresující, že koktá, takže tuto aplikaci uvítal,“ vyprávěla Haxhe pro Český rozhlas.
Práce s aplikací není vůbec složitá. Sestra, která se o daného pacienta stará, pouze vypíše do aplikace jeho příslušné jméno, bydliště a další důležité informace. Poté začíná samostné dotazování pomocí obrázků a symbolů.
První otázka se týká vnímání vlastního zdraví pacienta. Sestra mu klade dotazy typu, jestli se cítí dobře nebo špatně. Pacient odpovídá pouhým kliknutím na obrázek. Pokud se cítí dobře, zvolí usmívajícího se smajlíka, a pokud špatně, zvolí smajlíka s opačným výrazem. Další otázky se týkají například návyků a závislostí. Tam pacient opět volí symboly na displeji. Tentokrát ale konkrétní, obrázek cigarety nebo sklenky vína. Systém je opravdu velmi jednoduchý a celé vyplňování zabere pouhých dvacet minut.
Nejčastější oddělení, kde se aplikace používá, je neurologie. Pacienti po mozkových příhodách mají totiž problém s mluvou. „Taky se stávalo, že jsme informace od pacienta nezískali, protože to pro něho bylo psychicky stresující. Pacient se zasekne a nedostanete z něj už nic," řekla Haxhe.
Zdravotní sestra má z aplikace velkou radost, protože se stala velmi úspěšnou. Dokonce už přemýšlí, jak aplikaci více a lépe rozšířit. „Otázky bych chtěla například přeložit do vietnamštiny, protože máme problém se s vietnamskými pacienty v nemocnici domluvit," dodala mladá sestra na závěr.

Zobrazeno 1955 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 11:42
Radka Kmochová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste