Vytisknout tuto stránku
ne., 31. březen 2019 20:38

Souhrn Bundesligy: Dortmund je zpět v čele, Norimberk se odlepil ode dna

Slavící hráči Borussie Dortmund Slavící hráči Borussie Dortmund Zdroj: www.bvb.de
Německo – O víkendu se po reprezentační pauze znovu rozjela německá nejvyšší soutěž. Souboj na dálku o první místo vyšel v tomto kole lépe pro Borussii Dortmund. Na opačném pólu tabulky také proběhla změna – Norimberk již není poslední, jeho místo zaujal Hannover.

Zápasy 27. kola odstartoval páteční souboj Hoffenheimu s Leverkusenem. Lépe začali domácí - v desáté minutě otevřel skóre zápasu Belfodil po Kramarićově asistenci. O sedm minut později bylo ovšem vyrovnáno. Na Brandtův centr si naskočil Volland a hlavou umístil míč za brankáře Baumanna.

Hoffenheim šel opět do vedení v 51. minutě, kdy Amiriho střelu ztečoval Sven Bender do vlastní sítě. V 61. minutě přidal Belfodil svůj druhý gól po skvělé přihrávce Grillitsche přes půlku hřiště. Stejný hráč si mohl připsat hattrick, ale v poslední chvíli se jeho střely lehce dotkl Kramarić, kterému byla tato branka posléze připsána. Konečný stav byl tedy 4:1.

Překvapení v Düsseldorfu i Norimberku

V sobotu se hrálo šest utkání, pět z nich souběžně od 15:30. V prvním hostil Düssedorf Borussii Mönchengladbach.

Domácí měli skvělý začátek – už v šesté minutě využil Hennings parádní přihrávky a poslal míč k pravé tyči. O dalších šest minut později bylo v Düsseldorfu ještě veseleji, když Stöger zakončil rychlou útočnou akci a zvýšil na rozdíl dvou branek. Ve 13. minutě mohl snížit Neuhaus, ale brankář Rensing vytěsnil jeho střelu na břevno. Fortuna tak za krátkou chvíli přidala třetí branku a znovu u toho byl Hennings, který převzal míč v pokutovém území a svojí ranou nedal brankáři Borussie šanci. Hosté se korekce skóre dočkali až sedm minut před koncem utkání, kdy se po rohu dostal k odraženému míči Zakaria a překonal gólmana Rensinga. Více už se v utkání nestalo, a tak Düsseldorf poněkud překvapivě porazil Mönchengladbach 3:1.

O další nečekaný výsledek se postaral poslední Norimberk, jenž přivítal na svém hřišti Augsburg. O první branku se postaral až v 52. minutě domácí útočník Ishak, který po centru z přímého kopu doklepl balon z bezprostřední blízkosti za brankáře Kobela – 1:0. Na obou stranách poté nebyly uznány góly kvůli ofsajdovému postavení. Nejdříve se provinil augsburský útočník Gregoritsch a o deset minut později norimberský křídelník Kubo. Ten se sice nedotkl míče, ale jeho pohyb hlavou byl uznán jako zapojení se do hry. Domácí se mohli podruhé radovat až v 88. minutě. Leibold poslal míč přesně za obranu soupeře, kam si naběhl Pereira, který pohodlně zakončil. V nastavení pak přidal uklidňující třetí branku Löwen. Norimberk tak hladce zvítězil 3:0.

Souboj na dálku o první místo dopadl lépe pro Dortmund

Mnichovský Bayern přijel hájit své první místo do Freiburgu. Prakticky od začátku ovšem prohrával. Gunter namířil přesný centr na Holera, jemuž nedělalo problém umístit hlavou kulatý nesmysl za gólmana Ullreicha. V 18. minutě mohlo být pro hosty ještě hůř. Frantz sice překonal mnichovského brankáře, toho ale na brankové čáře zastoupil Boateng a zachránil svůj tým od pohromy. Ve 22 minutě se obhájci titulu dočkali vyrovnání – po Goretzkově přihrávce zakončil z otočky kanonýr Lewandowski.

Bayern měl ve druhém poločase několik šancí na vyrovnání, nicméně jak James v 66. minutě, tak Lewandovski o 11 minut později nedokázali vyzrát na skvěle chytajícího Schwolowa. V nastavení měl ještě obrovskou šanci Goretzka, ale jeho hlavička skončila pouze na tyči domácí branky. Bayern tak ztratil důležité body v souboji o titul.

Této situace mohl využít Dortmund, který hrál v Signal Iduna Parku s Wolfsburgem. Žlutočerní měli první větší šanci zápasu, ovšem Alcácer po Götzeho přihrávce těsně přestřelil. Ve 28. minutě mohl poslat hosty do vedení Weghorst, Bürki si ovšem s jeho tečovanou střelou poradil.

V 62. minutě našel Delaney svým centrem Sancha, jehož následnou ránu zlikvidoval velmi dobrým zákrokem gólman Vlků Casteels. Když už se zdálo, že utkání dospěje k bezbrankové remíze, dostali domácí možnost přímého kopu. Z něj, i s pomocí špatného postavení brankáře, dokázal skórovat Alcácer, čímž odstartoval mohutnou radost dortmundských přízvců. Stejný hráč ještě v nastavení dokázal upravit stav zápasu na konečných 2:0, a to po Sanchově výborné individuální práci a následné přihrávce do prázdné brány. Borrusia se tak opět vrátila na první pozici bundesligové tabulky.

Kruse s Rashicou řídili výhru Brém, Lipsko zničilo Herthu

Mohuč přijela do Brém po těžkém výprasku v Mnichově a ani zde nezačala vůbec dobře. Už ve třetí minutě obešel Rashica po Kruseho přihrávce hostujícího brankáře a bez problémů zavěsil. O půl hodiny později zvýšil na rozdíl dvou branek samotný Kruse. Po změně stran sice dokázal snížit Quaison, nicméně v 63. minutě si oba aktéři prvního gólu vyměnili své role – Rashica nahrál Krusemu a bylo to 3:1. Tímto výsledkem zápas i skončil.

V jediném utkání, které se hrálo od 18:30, hostilo Lipsko berlínskou Herthu. Jako první se prosadil v 17. minutě po vzdušné nahrávce za obranu domácí Forsberg. O šest minut později zaváhal obránce Lustenberg, čehož využili Werner společně s Poulsenem. První jmenovaný naservíroval druhému míč před prázdnou branku a Red Bull vedl 2:0.

V 56. minutě se Forsberg uvolnil na středu hřiště, přihrál Poulsenovi, jenž svým druhým gólem v zápase upravil na rozdíl tří branek. Útočník Lipska dokázal skórovat i potřetí, když v 62. minutě zakončil svoji individuální akci vkusným lobem. O dvě minuty později přidal definitivní gólovou tečku Haidara. Hosté se tedy vraceli zpět do hlavního města s pětibrankovým přídělem.

Schalke zvítězilo nad Hannoverem, Frankurt si poradil se Stuttgartem

Trápící se Schalke přicestovalo na hřiště Hannoveru. Hosté začali aktivněji – v 11. minutě hlavičkoval Nastasič po přímém kopu jen těsně vedle branky. V 19. minutě musel předvést vynikající zákrok po střele domácího Weydanta brankář Nubel. Stejně si počínal i na druhé straně jeho protivník Esser, jenž vytěsnil nebezpečnou ránu Sambouliho. Ten si ovšem o čtyři minuty později spravil chuť, když asistoval Serdarovi při úvodním gólu celku z Gelsenkirchenu.

Hannover měl dvě velké šance na vyrovnání. Nejdříve v 51. minutě hlavičkoval Müller z bezprostřední blízkosti pouze nad bránu a o 11 minut později pálil vedle pravé tyče Maina. Hosté tak udrželi důležité vítězství a posunuli se zpět na 14. místo. Domácí se naopak propadli na úplné dno.

V posledním zápase tohoto kola přivítal Frankfurt na svém území Stuttgart. V osmé minutě rozezvučel hostující Kempf pouze horní brankovou konstrukci. Zbytek prvního poločasu přinesl už jen jednu důležitou akci – frankfurtský záložník Kostič vybojoval ve 45. minutě míč v pokutovém území a střelou k levé tyči nedal brankáři soupeře šanci.

Stejný hráč dokázal skórovat i podruhé, když se po přihrávce za obranu dostal do úniku, který bez problému proměnil. V 83. minutě přidal třetí branku po asistenci da Costy útočník Jović. Více už se v tomto utkání nestalo, domácí zvítězili 3:0 a dostali se na čtvrtou pozici, jež zajišťuje přímý postup do Ligy mistrů.

Zobrazeno 1325 krát
Naposledy upraveno: ne., 31. březen 2019 21:07
Lukáš Losleben

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste