Vytisknout tuto stránku
pá., 23. říjen 2015 11:13

Sparta remízou na Schalke překvapila, Plzeň a Liberec ztratily body

Trojice českých zástupců sehrála třetí zápasy letošního ročníku Evropské ligy. Ačkoliv Sparta měla nejtěžšího soupeře, kterým byl momentálně třetí celek německé Bundesligy Schalke, z tuzemských týmů si počínala nejlépe. Po povedeném výkonu Sparty skončil zápas nerozhodně výsledkem 2:2.

Fantom Lafata opět skóroval

Utkání začal lépe tým z Gelsenkirchenu, když po gólu Di Santa vedl už v 6. Minutě. Chvíli po začátku druhého poločasu se ovšem k odraženému míči dostal sparťanský útočník Fatai a střelou k tyči vyrovnal na 1:1. Střelecké eso Sparty - David Lafata - začalo zápas výjimečně na lavičce, nicméně poté, co v 62. minutě přišlo na hřiště, tak se o minutu později ze všech hráčů nejlépe zorientovalo ve vápně a strhlo vedení na stranu českého týmu. O deset minut později však po rychlém protiútoku a vynikající přihrávce Di Santa skóroval Sané a zařídil tak konečnou remízu 2:2. Zápas skončil vyrovnaně jak výsledkově, tak i herně. Letenští drželi s výborným týmem krok po celý zápas a jejich vystoupení na německé půdě lze hodnotit jen pozitivně. Sparta v tabulce skupiny K drží druhou příčku a se sedmi body má tak velice slušnou šanci na postup.

Kozáčik chyboval a Plzeň prohrála

Plzeňská Viktorie se v důležitém utkání, které mohlo výrazně promluvit do boje o postup, utkala v rakouském hlavním městě s Rapidem Vídeň. Zápas pro českého mistra začal výborně. Ve 12. minutě usměrnil Kovaříkův centr za záda gólmana Novoty Ďuriš. Do konce poločasu však po rohu skóroval Hofmann, a jelikož Ďuriš po velké šanci druhý gól nevstřelil, skončila první půle 1:1. Zkraje druhého dějství se po trefě Schauba ujali vedení domácí, nicméně situaci předcházel ofsajd a gól tudíž platit neměl. A bylo ještě hůř, protože Kozáčik hrubě podcenil centr Petsose a míč k překvapení všech skončil v bráně. Snížení Patrika Hrošovského, který technickou střelou překonal Novotu, už body Plzni nepřineslo, protože utkání skončilo 3:2 pro Rapid. Plzeňští si tak cestu za postupem výrazně zkomplikovali. Aby měli postup ve svých rukou, musí vyhrát tři následující zápasy.

Liberec přišel o tři body v nastavení

Jako jediný z českých týmů se v domácím prostředí představil Slovan Liberec, který na Stadionu U Nisy přivítal nizozemský Groningen. První poločas, ve kterém byl nebezpečnější Liberec, skončil 0:0, neboť Bakoš, Jefremov ani hostující Mahi své šance neproměnili. Ze začátku druhé půle byl aktivnější Groningen. Byl to znovu Mahi, kdo zahrozil, ale jeho střelu z přímého kopu zastavilo břevno. Další možnost ke skórování přišla na straně domácích, když se liberecký Jefremov dostal před brankáře Padta, ale bránu trefit nedokázal. Liberec si dál vytvářel šance, ovšem nedokázal je přetavit ve vedení. Severočechům pomohl střídající hráč hostů De Leeuw, protože v 83. minutě obdržel červenou kartu. Slovan si vytvořil velký tlak, který měl gólový efekt. Po přihrávce Pokorného dotlačil míč do sítě Luckassen a Liberec vedl 1:0. Už se mohlo zdát, že všechny tři body zůstanou v Čechách, ale po vypršení nastaveného času nařídil rozhodčí penaltu pro nizozemský celek. Hoesenovu střelu z pokutového kopu Koubek vyrazil, ale z dorážky si už hráč Groningenu poradil a vyrovnal na konečných 1:1. Liberec se i přes zbytečnou remízu drží na druhé postupové pozici, kde se nachází díky senzační výhře nad Marseille. Suverénně první je s devíti body portugalská Braga.

Zobrazeno 1902 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 21:56
Tomáš Macák

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste