Vytisknout tuto stránku
ne., 10. duben 2016 22:05

Speciální policejní jednotka posílila bezpečnost jaderné elektrárny Dukovany

Dukovany - Speciálně vycvičení policisté posílili od prvního dubna bezpečnostní složky jaderné elektrárny Dukovany. Hlavním úkolem policistů, kteří prošli zvláštním výcvikem je především pohotovostní specifická ochrana elektrárny proti možným narušitelům. Do jejich kompetencí spadají preventivní opatření a zákrok při bezprostředním ohrožení života nebo zdraví osob či majetku. ČEZ prostřednictvím své nadace do nového vybavení a výcviku policistů investoval milion korun. 

Nově vzniklá jednotka nese od pátku prvního dubna název Speciální jednotka Dukovany. Stále je však součástí Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Hlavním důvodem vedoucím ke vzniku je především zhoršující se bezpečostní situace v Evropě. Přítomnost Speciálníjednotky Dukovany, která sídlí přímo v areálu Jaderné elektrárny Dukovany, vnímáme jako efektivní avýznamné posílení její bezpečnosti. Vedle fyzické ochrany jaderného zařízení je připravena zasáhnout také například při záchranných akcích i živelných pohromách v okolních obcích." uvedl mluvčí jaderné elektrárny Jiří Bezděk.

Policisté mají k dispozici také zvláštní zbraně a donucovací prostředky pro případ zákroku proti možným zločincům, u kterých je možné, že budou klást odpor nebo výrazně ztěžovat práci jednotce.„Například by se policisté měli umět při řešení případných zásahů vypořádat s použitím dronů," komentuje Bezděk. Jednotka získala mobilní monitorovací zařízení, které má pomoci k lepší kontrole prostoru elektrárny a jejího okolí. Konkrétně jde o přenosný modulární systém, který je možné umístit na motorové vozidlo. Jeho použitím dojde k zefektivnění řízení zákroků jednotky a pomůže i při odhalování trestné činnosti. Zařízení bylo zakoupené se záměrem jeho doplnění o další moduly, které by v budoucnu umožnily využití zařízení i při omezených viditelnostních podmínkách  - konkrétně pozorování v infračerveném spektru. Policisté získali páčidla s otočnou hlavicí pro překonání odporu při vniku do budovy, dále speciální sluchátka s ochranou sluchu při střelbě a použití výbušnin. Tyto pomůcky mají pomoci při specifickém výcviku, který je důležitou a nedílnou součástí přípravy na zásah v reálných podmínkách. Jedná se o zaměření zejména na takticko technické operace pro případ ohrožení elektrárny. „Pořízené vybavení zlepšilo technické vybavení policistů při plnění úkolů ostrahy jaderné elektrárny. Umožní nám efektivnější využití sil a prostředků, rychlejší aktivaci útvaru a zkvalitnění řízení zákroku při mimořádných událostech. V neposlední řadě přispěje také ke zlepšení podmínek při výcviku policistů zařazených na útvaru,“ dodává velitel Speciální jednotky Michal Čeklovský. 

Zvýšené bezpečnosti si všímají i zaměstnanci. Při práci v areálu vždy začne něco hučet, zanedlouho pak proletí kolem vrtulník s policisty. Určitě je ale dobře, že elektrárna posiluje bezpečnost. Na druhou stranu se díky výrazným bezpečnostním kontrolám ráno na vrátnici tvoří velké fronty" míní zaměstananec elektrárny Radek Diviš.

 

Zobrazeno 3583 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:25
Ivana Říhová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste