Vytisknout tuto stránku
čt., 30. duben 2020 14:29

Start Radiožurnálu Sport se odkládá na příští rok, rozšíření DAB+ vysílačů na podzim

Start Radiožurnálu Sport se odkládá na příští rok, rozšíření DAB+ vysílačů na podzim Zdroj: Samuel Morazan
Dlouho očekávaný speciální program Českého rozhlasu vyhrazený pro sport odstartuje se zpožděním. Hlavní příčinou jsou komplikace spojené s koronavirovem, zejména pozdější start olympiády. Čtvrtá fáze digitálního multiplexu ČRo DAB+ pokryje 95 procent obyvatelstva ČR, rozhlas jej spustí na konci roku.

Nová stanice Radiožurnál Sport, kombinující sportovní zpravodajství a rockovou hudbu, zahájí vysílání až během léta 2021. Posunutí začátku vysílání způsobila světová pandemie COVID-19, kvůli které došlo ke zrušení desítek sportovních událostí, včetně Letních olympijských her v Tokiu. Na včerejším zasedání Rady Českého rozhlasu to uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral. Roční rozpočet pro provoz této stanice se bude pohybovat přibližně mezi 11 a 13 miliony korun. Vysílat se bude pouze digitálně v DAB+.

„Půjde o plnohodnotnou stanici. Její spuštění plánujeme před letní olympiádou v Japonsku. Vysílání budou zajišťovat stávající redaktoři naší silné sportovní redakce,“ uvedl René Zavoral v rozhovoru pro ČTK.

Na schůzi Českého rozhlasu mluvil Zavoral také o možném odložení rozhlasových poplatků pro právnické osoby v oblasti hoteliérství, restauratérství a gastronomie. Na základě dohody budou moci využít například splátkové kalendáře, odpouštění poplatků však dle Zavorala není možné kvůli zákonné povinnosti rozhlasu o jejich výběru.

Kvalitní poslech díky multiplexu ČRo DAB+ téměř po celém území

V současné chvíli pokrývá síť DAB+ 80 procent české populace. V letošním roce má ČRo v plánu během čtvrté fáze rozšířit pokrytí až na 95 procent obyvatelstva. Zrušení stávajícího analogového vysílání však podle slov Zavorala neproběhne dříve než za deset let.

Z experimentálního režimu přešel Český rozhlas plynule do řádného vysílání v červnu 2017 na základě usnesení vlády ČR a díky vyhrazení příslušných rádiových kmitočtů Českým telekomunikačním úřadem. První vysílání v řádném režimu proběhlo z pražského vysílače v Mahlerových sadech, následně přibyly další tři vysílače v Brně, Ostravě a v Plzni. Doplnil je vysílač v Berouně, který umožnil digitální poslech na dálnici D5 mezi pražským a plzeňským vysílačem. Na konci první fáze dosáhlo pokrytí multiplexu ČRo DAB+ více než 40 procent populace ČR. Ve druhé fázi v roce 2018 se zvedlo na 61 procent a umožnil tak kvalitní poslech tak poslech na dálnicích D1, D5, D8, D10 a D11. Třetí fáze přinesla devět nových vysílačů, skončila v listopadu 2019 a dosáhla pokrytí 80 procent obyvatel.

Zobrazeno 1558 krát
Naposledy upraveno: čt., 30. duben 2020 17:25
Dominika Gerychová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste