Vytisknout tuto stránku
po., 4. duben 2016 19:26

Moravskoslezský kraj se připravuje na Světový den zdraví

Moravskoslezsko – Hned několik krajských zdravotnických zařízení se v letošním roce připojí ke Světovému dni zdraví, který připadá na čtvrtek 7. dubna. Konkrétně se jedná o Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj, Nemocnici s poliklinikou Havířov, Nemocnici Třinec, Nemocnici ve Frýdku-Místku, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, Slezskou nemocnici v Opavě, Bíloveckou nemocnici a Sanatorium Jablunkov. Celá událost je pak pod patronací Světové zdravotnické organizace (WHO).

Krajská zdravotnická zařízení budou v rámci tohoto dne například nabízet zdarma preventivní vyšetření, poradenství (třeba v oblasti zdravé výživy či odvykání kouření), ukázky první pomoci a řadu dalšího. To vše proto, aby upozornila na důležitost prevence onemocnění. Nabídka těchto aktivit by měla být pestrá, ale ne v každé nemocnici bude program probíhat právě ve čtvrtek. Konkrétní termíny jsou veřejnosti přístupné na webových stránkách jednotlivých zařízení.

Nemocnice na tento den připravují nejen různé akce, ale také změny v nemocniční stravě. Připravovaná jídla se budou inspirovat kuchařkou s názvem „Jak šmakuje Moravskoslezsko.“ Tak se jmenuje i projekt, který se svými partnery už pět let realizuje Moravskoslezský kraj. Cílem projektu je vrátit typické regionální speciality do jídelníčků místního obyvatelstva.

„V nemocnicích budou podávána speciální menu, která pro pacienty a zaměstnance vybrali a připravili kuchaři podle receptů z kuchařek „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Mohou se těšit třeba na Frýdeckou kotletu, Kuřecí prsa na liškách z Beskyd či na Babiččiny jahodové knedlíky. Strava je důležitou součástí léčby, ale hlavně prevence. Měla by být nejenom vyvážená, z kvalitních surovin, ale také chutná,“ dodává k akci Ivan Strachoň, náměstek hejtmana pro investice a cestovní ruch.

Zobrazeno 2539 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:18
Pavlína Vítková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste