Vytisknout tuto stránku
st., 16. listopad 2022 11:51

Svou účastí poctila letošní 28. ročník Fischerovské přednášky jaderná inženýrka Dana Drábová

Dana Drábová Dana Drábová Zdroj: Audiovizuální produkce UPOL
Olomouc – V listopadu proběhla v aule Pedagogické fakulty Univerzity Palackého tradiční přednáška k poctě prvního rektora Josefa Ludvíka Fischera. Hostem letošního 28. ročníku byla jaderná inženýrka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Prezentaci na téma Jaderná energie ve službách člověka si přišli poslechnout studenti i široká veřejnost. V prezentaci nechyběla pozitiva ani negativa, jež oblast jaderné energie přináší, jména významných osobností či krátký náhled do historie.
Fischerovská přednáška s Danou Drábovou Studentská televize - Audiovizuální produkce UPOL

3. listopadu se v 17:00 v aule pedagogické fakulty UP konala každoroční Fischerovská přednáška. Ani letos nechyběl host, kterým se stala uznávaná jaderná inženýrka a aktuálně i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Dana Drábová. Ta si pro veřejnost připravila prezentaci na téma Jaderná energie ve službách člověka.  Zájem byl velký především z řad studentů, podívat se však mohl přijít kdokoliv, kdo se o téma jaderné bezpečnosti zajímá. 

Přednášku slavnostně zahájil nynější rektor Martin Procházka. „Spolupráce s paní doktorkou Drábovou byla úžasná. Nemohu si to než vynachválit,“ uvedl Procházka v rozhovoru pro studentskou televizi. Akce se zhostil mimo jiné také garant studia ochrany obyvatelstva na fakultě tělesné kultury Pavel Otřísal. Poté dostala hlavní slovo Drábová, která v hodině a půl shrnula v rámci prezentace vývoj jaderné energie od jejího počátku až do současnosti.  

Doktorka se nebála mluvit ani o nynější situaci týkající se rostoucích cen energií. „Naše společnost si stěžuje na zdražování energií. Já bych je poslala do Japonska, aby viděli, že může být hůř,“ podotkla. Posluchačům objasnila roli České republiky v oblasti jaderné energie, kdy představila první jaderný reaktor spuštěný v Řeži u Prahy v roce 1957. Jednalo se v té době o teprve devátý reaktor na světě. Nechyběla zmínka týkající se nebezpečí, které je s jadernými zbraněmi spojováno. Drábová zavzpomínala na zničení japonských měst Hirošima a Nagasaki atomovými bombami Fat man a Little boy. Na jejich příkladu popsala hrozbu, jež může jaderná energie představovat v rukách nesprávných lidí. V neposlední řadě aulou zazněla slavná jména spojována s jadernou historií, mezi nimi významný fyzik a objevitel radioaktivity Henri Becquerel a všemi známá vědkyně Marie Curie-Skłodowská.

V závěru přednášky byl prostor pro dotazy a hosté této možnosti hojně využili. Tázající kromě kladení otázek vyjádřili Drábové svůj vděk za informování veřejnosti o aktuální jaderné situaci na Ukrajině. S odehrávající se válkou začala doktorce růst sledovanost na Twitteru, kde svým sledujícím podává hlášení o jaderné situaci ve válečné zóně každý den. „Twitter používám již od roku 2015. Primárně kvůli tomu, že je hojně sledován novináři, momentálně však kvůli tisícům lidí, jež čekají na moji zprávu ohledně vývoje jaderné situace v Záporožské oblasti,“ uvedla Drábová v reportáži pro studentskou televizi.  Na konci se Drábová se slovy útěchy, abychom se neobávali, že se všichni vrátíme opět ke stabilním životům, s posluchači rozloučila. Od rektora dostala za doprovodu hlasitého potlesku univerzitní medaili s dvojportrétem Františka Palackého a Josefa Dobrovského a kytici na památku.  

Zobrazeno 542 krát
Naposledy upraveno: st., 16. listopad 2022 11:54
Barbora Mlezivová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste