Vytisknout tuto stránku
ne., 27. říjen 2019 18:44

TEDxYouth@Prague 2019 přivedlo inspiraci do kina Dlabačov

Na pódiu se při 7. ročníku TEDxYouth@Prague vystřídalo 8 inspirativních řečníků Na pódiu se při 7. ročníku TEDxYouth@Prague vystřídalo 8 inspirativních řečníků Zdroj: Facebook TEDxYouth Prague
Praha - V čem spočívá kouzlo nevědomosti? Proč je respekt sexy? Jak v sobě najít cílevědomost bez cíle? Toto bylo jen několik z otázek, kterým se věnovali řečníci již sedmého ročníku TEDxYouth@Prague s názvem Pro sebe | pro nás. Akce se konala 12. října 2019 v prostorách kina Dlabačov a celkem se na pódiu prostřídalo 8 řečníků a jedna kulturní vložka – představitel Slam Poetry, přezdívaný Empathic.

Důležitost reflexe

Jako první řečník vystoupila Tereza Bartoníčková, zakladatelka a prezidentka Internetového Institutu. Tereza se zaměřila na otázku, jak neztratit cílevědomost, když neznáte cíl a použila sebe samu jako příklad, kdy ji sledování Youtube a nevědomá analýza systému doporučených videí dostaly až ke studiu sociálních věd internetu na Oxfordské univerzitě, práci v Google a založení vlastní firmy zabývající se touto tématikou. V dnešní době se její firma věnuje výzkumu technologií, rozvoji expertizy a osvětě veřejnosti.

Cesta za ekologií
Jako další se slova ujal Jindřich Buk, cestovatel, programátor a bloger. Jindřichova řeč se zabývala cestováním za ekologií a jeho letošního letního projektu – zjistit, kam až se dá dojet s elektroautem. Seznámil diváky s poznatky a záběry ze svých cest a osvětlil, že lze navštěvovat zajímavá místa i z pohledu ekologie, například ekologické vesnice.

Politika
Hlavní myšlenka řeči Víta Šimrala, politika, politologa, sociologa a ekonoma, se týkala potřeby demokracie a poukazovala na důležitost participace lidí v politice. Vít se zabývá školstvím, sportem a podporou podnikání a říká, že do politiky se může zapojit každý, pokud bude pouze sledovat aktuální dění na obecní a krajské úrovni. Jen tak je poté možné utvářet si svět podle vlastních představ.

Ne hladu
Nutriční terapeutky a zakladatelky blogu o zdravé výživě Ne hladu Andrea Jakešová a Veronika Pourová se zabývaly mýty o tom, co vlastně znamená "žít zdravě" a poukazovaly na to, že zlepšení celkového fyzického stavu nezávisí jen na tom, kolik zeleniny denně sníme, ale že nás ovlivňuje i prostředí, stres, genetika a náš celkový postoj vůči sobě samému.

Od hřiště ke komunitě
Dušan Matuška je společně se svými přáteli zakladatelem slovenské firmy Octago, která buduje hřiště na cvičení s vlastní váhou a přispívá k rozvoji sportu na školách i ve městech. Poukázal na důležitost pohybu v našem životě a provedl diváky svou cestou od cvičení na zrezivělých hrazdách na dětském hřišti k vybudování největšího work out hřiště na Slovensku. Jeho řeč se věnovala tomu, jak začít podnikat pro sebe i pro komunitu, a jak mohou i tato work out hřiště měnit životy a upevňovat mezilidské vztahy.

Respekt je sexy

Johanna Nejedlová je zakladatelkou organizace Konsent a kampaně Respekt je sexy, která vzdělává personál klubů a barů v tom, jak rozpoznat a řešit sexuální obtěžování. Promluvila o tom, jak je nutné rozpoznat a dodržovat hranici mezi flirtováním a obtěžováním, ať už u žen či mužů, na party, v online prostoru i v posteli.

Kouzlo nevědomosti
Jiří Kryštof Jarmar je studentem Přírodovědecké fakulty UK, který se specializuje na mozek a celkové fungování lidské mysli. Jeho řeč vyvracela přesvědčení o nevědomosti jako negativnímu aspektu našeho života a prosazovala, že nevědomost nás může posouvat dál a jak důležité je klást si otázky a hledat odpovědi.

 

TEDxYouth@Prague je nezisková iniciativa, která má za cíl šířit mezi mladými lidmi inovativní myšlenky. Každý ročník se zaměřuje na jiné téma, které je pro společnost relevantní a něčím zajímavé. Tento rok se téma Pro sebe | pro nás odvíjelo také i od historie celého týmu dobrovolníků TEDxYouth.

Mluvčí instagramového profilu @tedxyouthprague uvádí: "Někteří z nás dělají TEDxYouth již několik let, zažili jsme několik punkových ročníků, a jelikož se snažíme akci udržet přístupnou studentům, nemůžeme si často plnit naše sny, jak bychom chtěli, aby to vypadalo. Jelikož jsme všichni dobrovolníci a snažili jsme se to každý rok udělat co nejlepší pro publikum, letos jsme si řekli, že začneme u sebe. Lokální TEDx akce jsou o komunitě, která kolem nich existuje a my jsme její součástí, takže když děláme TEDxYouth@Prague pro sebe, děláme ho i pro nás."

Výše zmíněné TED Talks by měly být dostupné ke zhlédnutí na Youtube během příštího měsíce.

Zobrazeno 1363 krát
Naposledy upraveno: po., 28. říjen 2019 17:21
Dominika Kutheilová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste