Vytisknout tuto stránku
pá., 15. březen 2019 21:12

Teplice vyzrály nad Plzní po pěti a půl letech. Karviné nepomohl ani faktor Franz

Plzeňský křídelník Pačinda se pokouší o akrobatické zakončení Plzeňský křídelník Pačinda se pokouší o akrobatické zakončení Zdroj: Facebook: FC Viktoria Plzeň
Česká republika — Odpoledne se rozběhly první dva zápasy 25. kola nejvyšší české soutěže Fortuna ligy. Ani jeden ze zápasů rozhodně nebyl nudný. Utkání nabídla kupu gólů a fanoušci, až na známý Fanklub defenzivního fotbalu, se střelecky produktivní hrou velmi bavili. Plzeň nabídla Slavii další možnost k navýšení náskoku a reprezentační pauza jí přijde vhod. V Praze se pro změnu nepovedla premiéra svérázného trenéra Františka Straky na lavičce Karviné. S Duklou padla o jediný gól.  

FK Teplice – FC Viktoria Plzeň 2:1  
(5. Hora, 31. Moulis – 62. Hrošovský) 
 
Teplicím se na jaře nedaří. Se čtyřmi získanými body se pohybují kolem hranice skupiny o udržení. Domácím se po odpykání trestu za mnoho žlutých karet vrátili do sestavy dva klíčoví hráči, kapitán Hora a krajní obránce Vondrášek. Oproti tomu zůstal na lavici náhradníků talentovaný Žitný.  V dobré náladě nepřijeli ani Viktoriáni. Po výprasku z Letné si potřebovali spravit chuť. Hosté nastoupili poprvé na jaře bez Kayamby. Rychlonohý křídelník se poroučel ze hřiště již dvakrát po sobě před šedesátou minutou a jeho dnešní absence v základní jedenáctce byla očekávaná. Volné místo obsadil horkokrevný Slovák Pačinda 

Skláři, jak se teplickému klubu přezdívá, vstoupili do utkání nejlépe, jak mohli. Už v 5. minutě se Na Stínadlech radovali. Moulis milimetrovým přízemním centrem našel naběhlého  bývalého plzeňského hráče Horu, ten se položil do skluzu a trefil se tvrdě pod břevno. Plzeň nezůstala opařená dlouho a okamžitě se hnala do útoku. Jenže všechny gólové příležitosti Plzně v prvním poločase bravurně pochytal muž zápasu Grigar. Poradil si s šancí Chorého a následnou dorážkou středopolaře Čermáka. Stejně jako s další ránou plzeňského ofenzivního záložníka, která ovšem mířila do středu brány. Když už Grigara náhodou obešel Petržela, zastoupil teplického brankáře na brankové čáře Schejbal. I proto podruhé slavili domácí. Po skvěle sehraném signálu při rychle rozehrané standardní situaci se až před hostující svatyni prosmýkl Moulis a nachytal Hrušku chytrou střelou na přední tyč. O nejkrásnější akci dosavadního průběhu utkání se v poslední minutě první půle pokoušel Pačinda, na nadýchaný lob Hořavy si naběhl zády k brance a pokoušel se trefit kopem přes hlavu. Jeho akrobatickému zakončení ale chyběla razance.  
 
Do druhé pětačtyřicetiminutovky nastoupily oba mančafty zvolna. Hřišti vládla taktika a hře chyběly šance. S prvním poločasem ale měla podobnou jednu věc. První akce se rovná první gól. V 62. minutě dostal před vápnem trestuhodně mnoho volného prostoru Hrošovský. Přesně zamířil a nádherně umístěnou střelu do pravého rohu snížil na 2:1. V tu chvíli už byli na hřišti střídající útočníci Bakoš a Beauguel. Právě Bakoše mohl hned po pěti minutách od úspěšného snažení Hrošovského vyrovnat, jeho přízemní střela jen o fous minula levou tyč. Teplice jen bránily a útoky se na ně valily jako lavina. Francouzská věž Beauguel se dostal do dvou slibných momentů. V prvním zakončoval hlavou nad, ve druhém uzavíral prostor na zadní tyči a nepochopitelně minul prázdnou bránu.  Ke konci zápasu se do hry dostal Kayamba na úkor Petržely, obtočil se kolem bránícího hráče a levačkou nezamířil přesně. V 90. minutě se k další hlavičce prodral Beauguel a opět netrefil prostor tří tyčí. Hned poté se Bakoš dostal do stejné možnosti jako Pačinda v prvním poločase, i jeho pokus o technický kop přes hlavu našel jen Grigara 
 
Přestože nastavil rozhodčí k nelibosti tří tisíc diváků dalších pět minut navíc, k vyrovnání se hostující nepropracovali. Po rohovém kopu byl neúspěšný Pačinda a v největší šanci nastaveného času zklamal Havel, když neprostřelil výtečného Grigara. Teplice porazily Plzeň po deseti neúspěšných ligových pokusech v řadě a vrátily se do boje o evropské poháry. 
 
FK Dukla Praha – MFK Karviná 2:1  
(3. Djuranović (pen.), 5. Milošević – 32. Wágner) 

Na Julisce se dnes poměřily dva týmy se stejně děsivou formou. Ani jeden z nich na jaře ještě nezvítězil. Zatímco pražský klub se snaží provést změnu netradičně v brankovišti, když jen na střídačce sedí zkušený brankář Rada. Tak v Karviné vsadili na běžnou variantu změny trenéra. Novým lodivodem slezského klubu je zkušený harcovník František Straka, který kromě štací ve Spartě i Slavii nabíral zkušenosti v Polsku, Egyptě nebo i Libanonu. 
 
Pokud se někdo z tisíce diváků tohoto utkání zdržel na parkovišti nebo u stánku s občerstvením, dost možná přišel o oba góly dukelských hráčů. Již v páté minutě totiž na světelné tabuli svítil stav 2:0. První branka utkání padla již ve 3. minutě po nepochopitelně odpískané penaltě. Milošević si našel prostor za obranou a z penaltového puntíku pálil naprosto mimo svatyni hostů. Když viděl, jak nepovedený jeho pokus je, zřítil se k zemi. A v onu chvíli došlo k nejkontroverznější chvíli střetnutí, rozhodčí Julínek odpískal pokutový kop. Přestože nedošlo k žádnému postřehnutelnému kontaktu s bránícím hráčem, Julínek se rozhodl nabídnout Dukle možnost převzít otěže utkání a bývalý vojenský klub to všemi deseti bral. Djuranović bez problému proměnil penaltu a Berkovec plachtil vzduchem naprosto zbytečně. Již za dvě minuty využili domácí své euforie a po zatočeném centru Hadaščoka se razantní hlavičkou prosadil Milošević. Karviná se po druhé obdržené brance oklepala a začala hrát aktivněji. Ve 32. minutě si Wágnera našel přesný centr Záhumenského, vysoký střelec hostí se obtočil kolem svého strážce a zamířil po zemi k tyči. Stav 2:1 svítil i po další obrovské příležitosti Wágnera ve 35. minutě, kdy postupoval sám na domácího brankáře Hrušku, nesrovnal si však zaměřovač a branku vysoko přestřelil.  
 
I ve druhém poločase byla k vidění řada šancí. Holík v další šanci vojáků pálil vedle a následně se vyznamenal Hruška. Vychytal Ba Loua a udržel míč před brankovou čárou po nebezpečném rohu.  
Na druhé straně mohl rozhodnout Podaný, jenže Berkovec jeho samostatný únik kryl. V nastavení byly vidět ještě dvě zajímavé události. Nejprve červená karta domácího Djuranoviće a v poslední minutě utkání gólovka Záhumenského. Jeho zakončení z deseti metrů skončilo nad břevnem a zápas byl u konce. 
 
Dukla si připsala první jarní vítězství, zatímco Karviné k prvním třem bodům nepomohl ani kouč František Straka. Dukle naopak pomohl hned ve druhé minutě utkání rozhodčí Julínek podivně nařízeným penaltovým kopem. K této události se však při tiskové konferenci trenér Straka nevracel. Jsem zklamaný, že se efekt Franze nedostavil. Pozitivní je, že jsme byli lepším týmem a kluci dokázali domácí přehrávat. Pokud by Tomáš Wágner vyrovnal, tak věřím, že bychom zvítězili. Ale jedeme dál, bylo vidět, že kluci chtěli vyhrát a dělali maximum pro úspěch, uzavřel utkání František Straka.  



Zobrazeno 1285 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. březen 2019 21:55
Ondřej Ridl

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste