Vytisknout tuto stránku
pá., 2. březen 2018 12:36

The Nagano Tapes aneb Jak se Češi probruslili ze dna až na vrchol

The Nagano Tapes The Nagano Tapes Zdroj: olympicchannel.com
U příležitosti ukončení Zimních olympijských her v Pchjongčchangu se dostal na světlo světa dokument mapující pravděpodobně největší sportovní úspěch v historii České republiky. The Nagano Tapes přibližují fanouškovi hokeje (nejen z Česka) tento fenomenální úspěch, ke kterému se jen těžko hledá paralela.

Tým outsiderů

Píše se rok 1996 a český tým dostal výprask 1:7 od sousedních Němců. Ostuda. Dva roky poté Češi odcestují na zimní olympijské hry do Japonska, kde se poprvé představí největší hvězdy z NHL. Bure, Gretzky, Shanahan, Brodeur, Lindros, Yzerman nebo Sakic, ani jeden z nich nedosáhl na vytoužené zlato v turnaji. Místo toho slavil úspěch tým, který se do startu turnaje nikdy nesetkal.

„S deseti hráči jsem se viděl poprvé v životě a představoval jsem se s nimi. Patera, Procházka, Hejduk. Spousta kluků, kteří hráli výborně v lize, ale já jsem byl 8 let někde jinde. Já jsem je neznal, jen jsem o nich někde četl,“ říká s úsměvem Dominik Hašek.

Možná i tato absurdita motivovala amerického producenta Franka Marshalla (mj. producent filmů Indiana Jones a Zpátky do budoucnosti), aby vytvořil dokument o tomto zlatém tažení. Ke svému počinu si vybral mladého českého režiséra Ondřeje Hudečka, který, dle prvních ohlasů, odvedl výbornou práci. 73 minut trvající dokument lehce vtáhne do děje, ukáže osudy a v neposlední řadě emoce, které nepochybně provázely celý turnaj.

Zcela nový pohled

Dokument slibuje i nové záběry, které se natáčely na širokoúhlé kamery IMAX a byly vytvořeny exkluzivně pro potřeby Mezinárodního olympijského výboru.

„Vnímal jsem tam, že se spojil nejen celý tým, ale celý národ. Nebyl to tým snů, ale věřil v sebe, a to byla ta pravá olympijská myšlenka. Když jsme se pak bavili o tom, které příběhy bychom chtěli vyprávět, tak právě tento podle nás přesahuje sport,“ řekl producent Marshall.

The Nagano Tapes je už teď možné shlédnout zdarma na adrese https://www.olympicchannel.com/en/features/five-rings-films---the-nagano-tapes/. Na televizních obrazovkách bude k vidění 29. března ve 20:30 na stanici ČT Sport, repríza pak poběží 8. dubna od 21:30.

Zobrazeno 2213 krát
Naposledy upraveno: st., 7. březen 2018 14:46
Tadeáš Spurný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste