Vytisknout tuto stránku
pá., 17. prosinec 2021 16:18

Tisíce starých rádiových přijímačů vypoví službu. Česko přechází na digitál.

Vysílání rádiového vysílání AM končí. S tím i funkčnost některých radiopřijímačů. Vysílání rádiového vysílání AM končí. S tím i funkčnost některých radiopřijímačů. Zdroj: Nothing Ahead, Pexels
Pomalu ale jistě se blíží datum, které Český rozhlas společně s Českými Radiokomunikacemi označil na zářijové tiskové konferenci za konec jedné éry. Jednatřicátý prosinec bude dnem, kdy bude kompletně vypnuto vysílání na středních a dlouhých vlnách. Nahradí ho vysílání digitální – DAB+. Pro některé starší radiopřijímače to ale kvůli jejich neschopnosti přijímat nový digitální signál bude znamenat konec jejich uplatnění. Na zařízení tohoto typu v Česku stále ještě spoléhá asi sto tisíc posluchačů.

Česká republika - Podobně jako jsme byli v roce 2019 a 2020 svědky plošného přechodu z televizního vysílání DVB-T na vysílání DVB-T2, budeme svědky stejného procesu i v případě rozhlasu. Tehdy společnost České radiokomunikace postupně přerušovala staré vysílání, a nahrazovala ho novou a efektivnější formou. To ovšem vyřadilo ze hry staré televizní přijímače, které byly závislé na příjmu vlnění prostřednictvím antény. Tato zařízení se stala v průběhu pouhého jednoho roku nepoužitelná. Předejít tomuto stavu šlo pouze dokoupením set-top boxu – doplňku, který starému televizoru umožnil přijímat nový druh vysílání. Celá událost nastartovala nákupní vlnu těchto zařízení, ale také nových televizorů umožňujících příjem signálu bez jakéhokoli doplňku.

Podobnou vlnu, snad jen v menším měřítku, lze očekávat i nyní v případě rádiových přijímačů. I přesto se změna bude týkat poměrně velkého množství lidí. Podle Reného Zavorala, ředitele Českého rozhlasu, půjde přibližně o sto tisíc posluchačů, povětšinou z řad seniorů. Ti budou muset zainvestovat stejně jako lidé, kteří před rokem neměli dostatečně technicky zdatný způsob příjmu televizního vysílání. Jedná se o posluchače, kteří ještě stále využívají zastaralá zařízení, jež mají možnost přijímat pouze vysílání na středních a dlouhých vlnách. Taková zařízení bývají označena zkratkami AM (Amplitude Modulation), MW (Middle waves), popřípadě kHz. Naopak vlastníci radiopřijímačů, kteří na svém přístroji najdou zkratky VKV nebo DAB, jsou v suchu. Stejně tak ti se zkratkou FM (Frequency Modulation). V jejich případě ale jen dočasně. Přenos rozhlasu za použití frekvenční modulace bude v průběhu několika let také ukončen. To bude taky poslední tečka za masovým využíváním analogového signálu.

Zobrazeno 532 krát
Naposledy upraveno: út., 21. prosinec 2021 14:54
Jiří Dostál

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste