Vytisknout tuto stránku
st., 13. duben 2016 13:22

Tradiční filmový festival ve Zlíně proběhne i letos

Zlín - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival nás čeká i letos. Již  56. ročník festivalu se koná od 27. května do 3. června. Festivalové projekce se uskuteční nejen ve Zlíně, ale i v dalších městech České republiky, například v Praze nebo v Otrokovicích.


Zlín Film Festival se pyšní tím, že je největším a nejvýznamnějším svého druhu. Každý rok uvede přes 350 snímků, pocházejících až z 50 zemí z celého světa. Patří k nejstarším festivalům zaměřených na filmy pro děti a mládež. První ročník se uskutečnil již v roce 1960. I místo konání má svůj důvod, Zlín se může pyšnit pestrou historií filmových ateliérů, které byly založeny už v roce 1936 z důvodu propagace Baťových výrobků, tedy tvorby reklamních snímků na boty.

Každý rok je zde hned několik soutěžních kategorií, ve kterých mají filmy možnost uspět. A to Mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti, nebo stejná kategorie pro mládež. Dále Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů pro děti, Mezinárodní soutěž hraných evropských debutů nebo dokonce Mezinárodní soutěž studentských filmů Zlínský pes. Za dobře odvedenou práci dostanou nejlepší ze zúčastněných ocenění, jedním z nich je Zlatý střevíček, který je možné získat v prvních třech zmíněných kategoriích.
Ovšem nejde zde jen o filmy, ale i o doprovodný program. V minulých letech Zlín navštívilo hned několik známých osobností. Za zmínku určitě stojí slavná mladá herečka Anna Sophia Robb (Most do země Terabithia, Surfařka) nebo, dnes už bohužel zesnulý, Christopher Lee, který je i nadále velice uznávaným hercem. Z českých vod pak například Jan Hřebejk, Jiří Menzel a Karel Gott. Dalšími body doprovodného programu bude i vystoupení Monkey Business, Čechomoru nebo Pavla Šporcla. Pro ty mladší se uskuteční „Legománie“, tedy stavění z Lego kostek, nebo sportovní aktivity. Nejen pro děti bude Pečení s UNICEF, které se zúčastní i zatím neodhalení známá osobnost. Celá rodina se zabaví na Festivalovém rodinném běhu, větší sportovci poběží dokonce půlmaraton. 

Zobrazeno 2320 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:26
Tereza Vacková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste