Vytisknout tuto stránku
st., 2. listopad 2016 22:38

Tradiční svatomartinské otvírání vín klepe na dveře

Svatomartinské víno je u nás již dlouholetou tradicí. Svatomartinské víno je u nás již dlouholetou tradicí. Zdroj: www.pixabay.com
Olomouc - V pátek 11. listopadu poteče na Horním náměstí víno proudem. Olomoučtí obyvatelé na počest svatého Martina otevřou první lahve ročníku 2016 a pustí se do ochutnávání svatomartinských vín. Trhy budou trvat do neděle 13. listopadu.

Olomouc zahájí již 2. ročník Svatomartinských trhů s bohatým doprovodným kulturním programem. Program pořadatelé odstartují žehnáním vína v 11 hodin dopoledne, v 11:11 se koná slavostní přípitek a poté se návštěvníci můžou pustit do vychutnávání nejen mladých vín, ale i vín z produkce mnoha vinařství jižní Moravy, Lednicko-valitického areálu či rakouského Weinviertelu. Atmosféru bude od 12 hodin provázet Kumbálkova cimbálová muzika, v 16 hodin vystoupí Hana a Petr Ulrychovi se svou skupinou a kolem půl šesté budou hrát Vergaiovci na cimbál.

Letošní rok vybírala odborná komise ze 416 vzorků vína, ze nichž 375 od 111 vinařských firem dostalo nálepku „svatomartinské“. K dostání tohoto označení musí splňovat určitá kritéria, která schvaluje výběrová odborná komise. Až pak odborníci víno označí etiketou svatého Martina na koni. 

Červená vína se sametovým koncem

Hodnocení svatomartinských vín letos zajišťoval hlavní sommelier národního vinařského centra Marek Babisz. „Bílá i růžová vína budou v letošním roce velice svěží, ovocitá s krásnou křupavou kyselinkou. Růžová svatomartinská vína si letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod, malin a červeného rybízu se smetanovou dochutí. Červená vína budou obecně v letošním roce lehká a svěží s nádherně ovocitým a sametovým koncem,“ popsal rozličné chutě Babisz.

Degustaci svatomartinských vín nabízí i Olomoucká vinná společnost v Univerzitní ulici od 11 hodin do devíti večer. Otevřeny budou i místní vinotéky a vinárny nebo si můžete víno koupit a hodnotit chuť v pohodlí domova.

K ochutnávkám zve i v hotel NH Collection Congress v Legionářské ulici od 19 hodin. Jedná se údajně o největší akci moravského podzimu v Olomouci. Zájemci se mohou těšit na pestrý program s účastí slavných tváří Olgy Lounové či skupiny Fragilea, nabídku více než 150 různých druhů vín a rozmanitost specialit v oblasti gastronomie.

Historie svatomartinského vína sahá až do dob 18. století, kdy vládl císař Josefa II. Tradice se pojí s ukončením sezony na statku, kdy obyvatelé sklidili úroda, pak upekli husu a pili a ochutnávali mladé víno. Víno s pečenou husou jde ruku v ruce i v dnešní době.

Zobrazeno 2297 krát
Naposledy upraveno: čt., 3. listopad 2016 21:42
Nicol Ptáčková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste