Vytisknout tuto stránku
čt., 9. prosinec 2021 09:13

Trump oznámil vznik vlastní sociální sítě, ta už získala miliardu dolarů.

Donald Trump Donald Trump Zdroj: Creative Commons
Donal Trump plánuje v návaznosti na zablokování svých účtů na sociálních sítích vznik jeho vlastní, s názvem Truth Social. Pro tyto účely založil novou společnost Trump Media & Technology Group, která před vstupem na burzu získala od investorů miliardu dolarů.

USA - Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil kvůli stopce na Facebooku a Twitteru vznik vlastní sociální sítě s názvem Truth Social, která má konkurovat velkým americkým digitálním firmám. O vytvoření vlastní sociální sítě Trump hovořil poté, kdy byly jeho profily na sociálních sítích Facebook a Twitter zablokovány, na Twitteru natrvalo a na Facebooku nejméně do roku 2023. Zablokování jeho profilů mělo co dočinění s útoky na sídlo amerického parlamentu Kapitol v lednu letošního roku.

Nyní Trump tvrdí, že jeho síť získala před plánovaným vstupem na burzu investorskou „injekci“ v hodnotě miliardy dolarů. „Tahle miliarda vysílá důležitý signál, že cenzura a politická diskriminace Big Tech musí skončit,“ uvedl Trump ve svém prohlášení. Big Tech je všeobecně přijímané označení pro digitální giganty s globálním dopadem. Názory kritiků se shodují v tom, že tyto technologické společnosti si uzurpují monopol na informace a dramaticky tím určují pohled na svět i budoucnost. Toto stanovisko je ovšem sporné.

Od zablokování jeho účtů patří k největším kritikům právě Trump. „Žijeme ve světě, kde je Tálibán hojně zastoupen na Twitteru, vašeho milovaného prezidenta tam ale umlčeli,“ uvedl Trump s tím, že takový stav je pro něj nepřijatelný. Pro zřízení Truth Social založil bývalý americký prezident novou společnost Trump Media & Technology Group, ta oznámila, že zajistila miliardu dolarů od rozmanité skupiny investorů, které ale současně odmítla zveřejnit. Truth Social má být spuštěna v prvním čtvrtletí příštího roku.

Zobrazeno 798 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 22:00
Matouš Sychra

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste