Vytisknout tuto stránku
út., 8. březen 2022 13:10

Turismus v Dominikánské republice zažil druhý nejlepší únor v historii, zákaz vstupu Rusům a Ukrajincům však bude mít velké dopady

David Collado, ministr turismu Dominikánské republiky, oznamuje počet turistů za měsíc únor David Collado, ministr turismu Dominikánské republiky, oznamuje počet turistů za měsíc únor Zdroj: Twitter - David Collado
Dominikánská republika - Ekonomika Dominikánské republiky závisí na turismu. Ten se už v posledních čtyřech měsících loňského roku začal zotavovat po úpadku způsobeném covidovou pandemií. Letošní únor se tak pyšní druhým nejvyšším počtem turistů v historii. Oproti loňskému únoru totiž došlo k navýšení počtu turistů o 268 %.

Turismus v Dominikánská republice se těší navrácení do stavu před pandemií, takto okomentoval situaci tamní ministr turismu David Collado. Množství turistů se v únoru vyšplhalo na 566 235. Statisticky jde o druhý nejlepší únor v celé historii. Ke vzrůstající tendenci dochází plynule už od září minulého roku. „Většina středoamerických a karibských destinací se ani trošku neblíží navrácení v takovém rozsahu,” dodal Callado. Podle něj se turismus stává stabilním, i přes veškeré mezinárodní události.

Nejčastěji do tohoto exotického ráje turisté míří z Kanady. Hned na druhém místě v tomto žebříčku bývá Rusko. „Každoročně přijímáme asi 200 000 turistů z Ruska a Ukrajiny, hráli pro zotavení turismu strategickou roli,” řekl viceprezident Národní asociace hotelů a restaurací (Asonahores) Andrés Marranzini. 

Právě proto se v úterý 1. 3. 2022 sešla rada El Gabinete de Turismo (vládního kabinetu pro turismus) k projednání aktuální situace a jejích následků. „V následujících měsících nebudeme přijímat turisty z Ukrajiny ani Ruska,” řekl po schůzi Marranzini. Přiznal také, že dopad na ekonomiku očekává. Tento sektor je totiž pro ekonomiku Dominikánské republiky nejpodstatnějším pilířem.

Součástí programu byla také ochrana turistů, kteří zůstali kvůli ruské invazi na Ukrajině „uvězněni” v Dominikánské republice. Podle Marranziniho jsou v zemi přes tři tisíce ukrajinských turistů. Vzhledem ke vstupu ruských vojsk na území Ukrajiny, byl letecký prostor této země uzavřen, vrátit se do domoviny je tedy obtížnější. „Ruští turisté budou mít v určitou chvíli možnost odjet do Ruska,” dodal Marranzini. Odlet z Karibiku do Ruska komplikuje uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla evropskými státy, Kanadou a od středy také USA. Rafael Blanco, prezident spolku Asonahores potvrdil, že hotely nechávají všem těmto turistům možnost pobytu i v případě, že původně plánovaný termín odjezdu už uběhl.

Zobrazeno 1050 krát
Naposledy upraveno: čt., 10. březen 2022 18:17
Hana Čolasová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste