Vytisknout tuto stránku
ne., 4. listopad 2018 19:31

Týden po tragédii. Leicester porazil Cardiff 1:0

Fousseni Diabaté Fousseni Diabaté Zdroj: Wikimedia commons
Cardiff - Fotbalisté Leicesteru vyhráli v sobotu v zápase 11. kola Premiere League na půdě Cardiffu 1:0. Bylo to první utkání, ke kterému hráči Leicestru nastoupili po tragické nehodě. Ta se stala minulý týden v sobotu, kdy při havárii vrtulníku zemřel majitel týmu Vichai Srivaddhanaprabha. Celý tým odcestoval po zápase do Thajska, kde proběhl smuteční ceremoniál za tragicky zesnulého majitele klubu.

Fanoušci, kteří cestovali k venkovnímu zápasu do hlavního města Walesu Cardiffu, začali svůj den snídaní zdarma a také od klubu obdrželi pamětní tričko. Mnozí z nich si ho oblékli i v průběhu zápasu. Smutek na hráčích byl znát už při zahajovacím ceremoniálu, při němž oba týmy uctili památku zesnulého minutou ticha. Po tribunách kolem hrací plochy kolovala velká vlajka Thajska s nápisem R.I.P. Vichai a znaky obou týmů. Na půlícím kruhu se vedle sebe jako jeden muž postavili všichni hráči a celý realizační tým Leicesteru. V návalu emocí se někteří neubránili slzám.

Souboj rozhodl jediným gólem deset minut po přestávce Demarai Gray, který si naběhl na centr Chilwella z levé strany a trefil míč po odskoku z hranice pokutového kopu přesně k pravé tyči domácího brankáře Etheridge. Tím způsobil vlnu radosti v řadách Leicesteru. Při oslavách si svlékl dres a odhalil tričko, na kterém měl nápis pro Srivaddhanaprabhu, kterému v týmu nikdo neřekl jinak než Boss.

Zápas nebyl z fotbalové stránky ničím výjimečný, ale z té lidské měl pro hráče nevyčíslitelnou cenu. Chtěli totiž za každou cenu vyhrát pro svého tragicky zesnulého majitele. „Jsem hrozně pyšný na všechny za to, jak jsme hráli, jací jsme byli profesionálové. Byl to hodně těžký týden pro všechny. Dnes to bylo mimořádně emotivní a jsem rád, že jsme pro Vichae získali tři body,“ uvedl pro BBC brankář Kasper Schmeichel před dlouhým letem do Thajska. „Všichni hráči se chtěli zúčastnit pohřbu. Jsem rád, že do Thajska poletíme po vyhraném utkání a snad na nás bude jeho rodina pyšná,“ dodal dánský gólman.

Majitel Leicestru tragicky zahynul spolu s dalšími čtyřmi lidmi na palubě soukromého vrtulníku, kterým pravidelně přilétal a odlétal na zápasy z Londýna. Thajský miliardář koupil anglický klub před osmi lety. Dostal jej do Premier League a předloni s ním získal senzační titul anglického mistra.

Zobrazeno 1210 krát
Naposledy upraveno: po., 5. listopad 2018 16:39
Jakub Metelka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste