Vytisknout tuto stránku
ne., 12. březen 2017 18:34

Ukliďme svět, ukliďme Česko

Ukliďme Česko 2017 Ukliďme Česko 2017 Zdroj: www.uklidmecesko.cz
V sobotu 8. dubna proběhne dobrovolná úklidová akce, která má za úkol odklidit nepořádek z naší přírody, vesnic a měst. Úklidy po celém světě pořádá hnutí „Ukliďme svět“ a může je podpořit každý, a to nejen přímou účastí, ale i finančně, materiálně nebo mediálně. 

Česká republika se projektu účastní už od roku 1992 a celé to má jednoduché poslání – „Udělejme svět čistším“.  Akce funguje velmi jednoduše. V první řadě se lokalizují černé skládky. K mapování může každý přispět na internetu. Druhým krokem je zajištění materiální podpory v podobě pytlů a rukavic, které poskytují sponzoři a zájmové organizace. Poslední a nejdůležitější bod je samotný úklid. Ten zrealizuje síť sponzorů, koordinátorů a dobrovolníků.

Akci podporuje celá řada zájmových organizací a vlivných osobností. Skutečná síla však spočívá v rukou desetitisíců dobrovolníků v celé republice, potažmo na světě. V roce 2016 se jen v Česku uklidilo 1 600 tisíc kilo odpadu a zapojilo se přes 80 tisíc lidí. Každým rokem množství uklizeného odpadu roste. 

Může se zúčastnit každý - děti, studenti, pracující rodiče či známé osobnosti.  Do akce se zapojili také členové Pirátské strany v Olomouckém kraji, kteří se dlouhodobě úklidů účastní jako dobrovolníci i jako organizátoři. Pirátské hnutí samo o sobě funguje na principech dobrovolné činnosti. Snaha o zdravější životní prostředí a veřejný prostor jde v ruku v ruce s naší filozofií, proto organizujeme „Pirátské úklidy“ po celé republice. Je to jednoduché a efektivní," uvedl Tomáš Karlík, člen Pirátů v Přerově.

Vše o akci najdete na www.uklidmecesko.cz

Zobrazeno 2690 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 11:08
Sára Davídková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste