Vytisknout tuto stránku
čt., 29. duben 2021 20:00

Ukrajino, nejsi sama, ozývá se z Istanbulu

Prezidenti Ukrajiny a Turecka Zelensky a Erdogan na jednání v Istanbulu Prezidenti Ukrajiny a Turecka Zelensky a Erdogan na jednání v Istanbulu Zdroj: UNIAN
Turecký prezident Erdogan vyjádřil podporu Ukrajině ve vyeskalované situaci na východě země a zachování ukrajinské územní celistvosti. Ukrajina se tak může opřít o dalšího silného partnera.

„Turecko podporuje územní celistvost Ukrajiny," nechala se slyšet turecká hlava státu. Jeho ukrajinský protějšek pak ocenil dlouhodobou ekonomickou spolupráci obou zemí. Turecko podporuje mírové řešení konfliktu, nejdůležitější je podle prezidenta Erdogana dialog mezi znesvářenými stranami, tj. Ruskem a Ukrajinou.
Rusko by přistoupením k takovým jednáním přiznalo svou aktivní účast na konfliktu, ačkoliv se prezentuje jako mediátor mezi Ukrajinou a separatisty. 
Částečně také proto se v blízkosti hranic s Ukrajinou koncentrují ruské jednotky, jako páka na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby přistoupil na jednání se zástupci separatistů, tj. ruskými loutkami.
V nejbližší době lze očekávat, že Ukrajině vyjádří podporu i další jednotlivé země NATO a EU. Nejen Turecko totiž očekává vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance v nejbližších letech.

 

Zobrazeno 725 krát
Naposledy upraveno: čt., 29. duben 2021 22:31
Jane Kotrášů

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste