Vytisknout tuto stránku
st., 25. listopad 2015 00:55

Umělci na Slam poetry improvizovali o islámu i Zemanovi

Olomouc - V úterý večer se v Divadle Hudby v Olomouci uskutečnila kvalifikace mistrovství ve slam poetry. Soutěže plné poezie, improvizace a slovního humoru se zúčastnilo celkem patnáct básníků – improvizátorů. Vítězem se po výsledném duelu stal Jiří Juráň, který se zúčastní celostátního kola 5. prosince v Plzni.

Večer zahájil svým výstupem Viktor Hanačík, vítěz brněnského kola soutěže. Hned na úvod ukázal soutěžícím, jak porušit dvě ze tří formálních pravidel soutěže, když překročil stanovenou dobu vystoupení a použil na pódiu rekvizitu. Třetí podmínkou je samozřejmě vystoupit s vlastním textem.

V prvním kole se objevovala témata jako prezident Zeman a jeho projev na Albertově, darování kostní dřeně či průmyslová Ostrava. Nejmladší ze soutěžících byla dvanáctiletá Sára Wolfová. „Měla jsem trému, a tak jsem to chtěla mít rychle za sebou,“ prozradila a dodala, že účinkuje na slam poetry popáté.

„V poslední době jsem se přestal snažit, lepší je si to prostě jen užít,“ říká Adam el Chaar, který je na slam poetry podesáté. „Pro mě je na tom nejtěžší něco vymyslet a hlavně improvizovat,“ dodal.

Finále soutěže bylo napínavé. Porota, kterou tvořili diváci, vybrala do druhého kola osm umělců. O první a druhé místo se v duelu utkali Alexandr Dvořák a Jiří Juráň, kteří měli v druhém kole stejný počet bodů. První místo nakonec obsadil Jiří Juráň, druhé Alexandr Dvořák a na třetím se umístila Zuzana Vodičková. Juráň za své prvenství získal tisíc korun. Peníze se rozhodl využít při afterparty v nedaleké Hospodě U Muzea.

Události plné poetiky se podle moderátora Roberta Hýska zúčastnilo přibližně sto šedesát diváků. „Líbí se mi princip celé soutěže a to, že můžeš přijít s vlastní tvorbou a ještě se můžeš někam dostat,“ řekla Lucie Lišková. „I když bylo vstupné poměrně vysoké, byly to dobře investované peníze. Obdivuju improvizaci, které jsou soutěžící schopni,“ sdělila svůj názor Barbora Chytilová.

Slam poetry má v Olomouci již desetiletou tradici. U příležitosti jubilejního ročníku vydal Robert Hýsek knihu Deset deka slamu. „Jsou v ní básně celkem od 32 autorů ze Slam poetry, které jsem tady pořádal,“ popisuje Hýsek.

Zobrazeno 2381 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:39
Barbora Čandová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste