Vytisknout tuto stránku
čt., 31. březen 2016 12:09

Uprchlíci se vracejí do vlasti

Někteří z uprchlíků, kteří přišli do Evropy před strachem z útoku Islámského státu, se po krátkém čase vrací zpět do rodných zemí. Jedná se například o osmičlenou rodinu iráckých křesťanů, kteří nalezli ubytování v Brně. Rodina se k tomuto kroku odhodlala kvůli svým prarodičům, kterým se velmi stýská po vlasti a chtěli by zde i zemřít. O ubytování a celkové začlenění těchto uprchlíků se stará Nadační fond Generace 21. Spolu s rodinou žijící v Brně se stará o dalších 36 křesťanských rodin, což je celkem 153 lidí.

Nyní ale ani není jisté, co se stane s 30 uprchlíky žijícími v Okrouhlíku u Jihlavy. Nejsou totiž spokojeni s vyhlídkami do budoucnosti a zatím se přesně nerozhodli, jak budou nadále postupovat. V Okrouhlíku uprchlíci přebývali v rekreačním středisku, a proto Nadační fond plánoval podat žádost o byty v Jihlavě. Nyní však došlo k jejímu odložení a uprchlíci mají pobyt v reakreačním středisku zajištěný pouze do konce března. Je možné, že tato skupina pouze hodlá vystoupit z programu Nadačního fondu, může se ale vydat i do jiné členské země EU, či přímo vrátit zpět do Iráku.

"Dnes se ukazuje, že to někteří z uprchlíků neunesli. Nesuďme je - představme si sami sebe po několika týdnech v nové zemi v podobné situaci," uvedl Martin Frýdl, mluvčí nadačního fondu Generace 21. Uprchlíci z Okrouhlíku totiž do Česka přišli teprve v lednu nebo únoru a to z iráckého města Mosul, které obsadily jednotky Islámského státu.

Česká republika ale není jedinou zemí, ze které uprchlíci po jistém čase odcházejí. Podle amerického listu The Wall Street Journal odešel zlomek migrantů i ze států jako je Německo či Norsko. Problémem bývají jak kulturní rozdíly, tak jednoduše nesplněná očekávání. Celkový počet uprchlíků, kteří se nakonec rozhodli vrátit do vlasti je však těžké určit, protože někteří se vrací na vlastní pěst a neinformují o svém rozhodnutí příslušné orgány. Velmi častým důvodem návratu jsou ekonomické rozdíly v zemích Evropské unie, jelikož život zde je mnohem dražší než v Sýrii nebo Iráku, což si migranti často neuvědomují.

Zobrazeno 1890 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:17
Barbora Chytilová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste