Vytisknout tuto stránku
po., 14. říjen 2019 19:22

Urostlý mladík si podmaňuje NBA, český lev pokračuje na čínské vlně

Zion Williamson v dresu New Orleans Pelicans Zion Williamson v dresu New Orleans Pelicans Zdroj: New York Post
New Orleans - Letošní jednička draftu Zion Williamson v přípravě opět zazářil. V neděli v noci na palubovce San Antonia Spurs nasázel za necelých 31 minut 22 bodů, k nim přidal i 10 doskočených míčů a pomohl tak k výhře New Orleans Pelicans 123:114.

Jednadvacetiletého amerického mladíka, který měří dva metry a váží 130 kg, zařadili pracovníci televizní stanice ESPN na 42. místo v žebříčku nejlepších hráčů zámořské NBA, a to i přesto, že Williamson neodehrál ještě ani jeden zápas základní části. Po vstupu do ligy, kdy si ho v draftu jako prvního z šedesáti hráčů vybrali zástupci týmu New Orleans Pelicans, nabízeli dynamickému křídelníkovi smlouvy snad všechny sportovní značky na trhu, od Nike, přes Pumu, Adidas, až po Under Armour. Rodák ze Severní Karolíny však rozhodl podepsat pětiletou smlouvu se značkou Jordan, patřící slavnému basketbalistovi Michaelovi Jordanovi, která mu zajistí 1,7 miliardy korun. Mnozí basketbaloví experti mu předpovídají zářnou budoucnost a někteří z nich ho dokonce považují za nástupce Michaela Jordana nebo Lebrona Jamese.

A Zion Williamson, který strávil pouze jeden rok na univerzitě Duke, jim zatím svými předváděnými výkony dává za pravdu. V posledních třech přípravných utkáních překonal hranici dvaceti nastřílených bodů při úspěšnosti střelby 80 % z pole. Nejprve zaznamenal 29 bodů proti Chicagu Bulls, poté 26 bodů proti Utahu Jazz a teď 22 proti San Antoniu Spurs. Přitom pokaždé dovedl svůj tým k vítězství.

„Mé výkony nejsou pro mě tím hlavním, nejdůlěžitější je, že vyhráváme. Jde zatím jen o přípravu, kde jde především o tom, že se musíme sehrát. Přes léto přišlo do klubu spolu se mnou mnoho nových hráčů. Naše souhra zatím není špatná, ale musíme ještě zapracovat na určitých věcech, hlavně na obranné polovině, kde nám někdy vázne komunikace. Těžké zápasy teprve příjdou se začátkem sezóny a my musíme být připraveni," uvedl Zion Williamson.

 

Satoranský na čínské vlně

Skvělou formu si z veleúspěšného tažení českých basketbalistů na Mistrovství světa v Číně, kde obsadili šesté místo, přenesl úsřední rozehrávač Tomáš Satoranský i do svého nového působiště, do Chicaga Bulls. Do města ležícího na pobřeží Michiganského jezera přišel letos v létě z týmu Washington Wizards. S Býky podepsal smlouvu na tři roky, během nichž si vydělá 690 milionů korun. Stal se tak nejlépe placeným českým sportovcem.

Satoranský nastoupil do všech tří přípravných zápasů, jako člen základní sestavy a prezentoval se dobrými výkony. Dnes v noci při výhře nad Torontem Raptors vsítil 12 bodů, doskočil tři míče a připsal si i 4 asistence. V dalším přípravném utkání můžeme hráče Chicago Bulls včetně Tomáše Satoranského ve čtvrtek, kdy se představí na domácí palubovce proti Atlantě Hawks.

 

Základní část nejslavnější basketbalové ligy světa odstartuje příští úterý zápasem, ve kterém změří síly úřadující šampiony z Toronta a mladý tým New Orleans Pelicans včele se Zionem Williamsonem. Tomáš Satoranský se Chicagem Bulls zahájí sezónu ve středu na palubovce Charlotte Hornets.

 

 

Zobrazeno 994 krát
Naposledy upraveno: st., 16. říjen 2019 12:47
Lukáš Bukovjan

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste