Vytisknout tuto stránku
st., 27. duben 2022 04:44

Ursula von der Leyen: „Co je nelegální offline, bude nelegální i online.“ EU v boji proti dezinformacím

Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen Zdroj: Zdroj: flickr.com
Brusel – Zástupci EU se shodli na nových regulačních pravidlech pro technologické giganty, jako jsou Google nebo Meta. Firmy budou muset přísněji kontrolovat obsah na svých platformách a případně jej odstraňovat.

„Bylo to dlouhé a obtížné jednání, ale s DSA bude internet spravedlivější, bezpečnější a dostupnější místo pro všechny. Google, Facebook a další online platformy budou muset dělat více pro ochranu svých uživatelů,“ píše na svém Twitteru Dita Charanzová, místopředsedkyně Evropského parlamentu.

Zákon o digitálních službách (DSA) si klade za cíl zajistit bezpečnější digitální prostředí, kde budou chráněna práva uživatelů a vytvořeny rovné podmínky pro firmy, uvádí Evropská komise na svém webu. Digitální služby zahrnují širokou kategorii služeb, od jednoduchých webových stránek až po obrovské online platformy. Vývoj těchto služeb je rapidní a je třeba zajistit, aby se legislativa EU vyvíjela s nimi.

„Dnešní dohoda je historická. Naše nová pravidla ochrání uživatele, zajistí svobodu projevu a příležitosti pro firmy. Co je nelegální offline, bude v EU nelegální i online,“ dodává Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise.

Nová pravidla budou zakazovat cílenou reklamu zaměřenou na děti nebo reklamu založenou na citlivých údajích, jako je náboženství, rasa, pohlaví nebo politické názory, informuje agentura Reuters. Ze sítí bude muset být také odstraňován nezákonný obsah, mezi který patři válečná propaganda nebo jiné nenávistné projevy.

„DSA není zázračné řešení proti dezinformacím, ale válka na Ukrajině nám ukázala, že EU musí být schopna v dobách krize udělat více – a to je přesně to, co uděláme!“ dodává Charanzová na Twitteru.

Firmám za porušení pravidel bude hrozit pokuta až ve výši šest procent jejich celkového obratu. Při opakovaném porušování jim bude zakázáno veškeré podnikání v EU, informuje Reuters. DSA je druhým bodem strategie, jejímž cílem je omezení síly obrovských technologických firem. Minulý měsíc byl podpořen zákon o digitálních trzích (DMA), který bude omezovat obchodní praktiky gigantů v Evropě.

Zobrazeno 667 krát
Naposledy upraveno: st., 27. duben 2022 22:08
Eliška Čermáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste