Vytisknout tuto stránku
po., 9. prosinec 2019 14:13

Uživatelé Uberu v minulém roce nahlásili přes tři tisíce napadení

Uber se potýká se zvýšeným násilím. Uber se potýká se zvýšeným násilím. Zdroj: Seth Wenig/Associated Press
USA - Americká dopravní společnost Uber v pátek zveřejnila první bezpečnostní zprávu. Výsledky jsou alarmující – pasažéři nahlásili přes tři tisíce sexuálně orientovaných útoků, z toho devět vražd a téměř šedesát smrtelných autonehod, při nichž zemřel řidič auta.

 Incidenty, mezi kterými lze najít i téměř tři sta případů znásilnění, reprezentují pouze zlomek uživatelů Uberu, kterých je v USA více než bilion. Společnost čelí zvýšenému tlaku na zpřísnění bezpečnostních opatření, která jsou podle veřejnosti nedostatečná a cestující využíváním služby riskují.

Ke kauze se vyjádřil šéf právního oddělení firmy Uber Tony West: „Čísla jsou opravdu šokující. Vypovídají o tom, v jak zkažené společnosti vlastně žijeme. Všem nám to nastavuje zrcadlo.“

Uber informace o řidičích a cestujících shromažďuje díky zpětné vazbě, kterou zákazníci mohou po absolvované jízdě podat. Reálná čísla tedy mohou být ještě mnohem vyšší – útoky sexuálního charakteru totiž často zůstávají oběťmi zamlčené. Společnost zaznamenala i fakt, že se také jedná o problémy ze strany cestujících či přímo mezi nimi.

„Je jasné, že někdo bude tvrdit, že podobné případy jsou velmi ojedinělé, zatímco jiný člověk řekne, že jsou naopak velmi časté,“ napsal na Twitteru Dara Khosrowshari, generální ředitel společnosti Uber. „Někteří lidé ocení, že se snažíme bezpečnost zvýšit; jiní budou stále tvrdit, že neděláme dost. A pravdu budou mít všichni.“

Bezpečností zpráva se soustředí pouze na území Spojených států, není tedy jasné, jaká je situace v dalších téměř sedmdesáti zemí světa, kde firma operuje. 

Zobrazeno 892 krát
Naposledy upraveno: út., 10. prosinec 2019 15:07
Silvie Chlumcová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste