Vytisknout tuto stránku
út., 3. květen 2016 04:13

V Brně proběhl třináctý ročník Animefestu

Titulní obrázek letošního ročníku Animefestu, volně dostupný na oficiálních stránkách Titulní obrázek letošního ročníku Animefestu, volně dostupný na oficiálních stránkách Zdroj: https://animefest.cz/img/wall16/1024x768.png
Velká akce milovníků japonského anime, potažmo i kteréhokoliv jiného kresleného žánru, ať už se jedná o seriály či počítačové hry, se uskutečnil jako každý rok v Brně. Tradiční akce pořádaná pod záštitou japonského velvyslanectví letos slavila třináctý ročník, s kterým přišlo několik novinek. V prvé řadě se téměř zdvojnásobily prostory oproti loňskému roku. Otevřeno bylo celé nové křídlo brněnského výstaviště. Spolu s přibývajícím počtem lidí (v průměru pět set za rok) je to zcela logický krok. Již loni byla kapacita bezezbytku naplněna. Další změnou bylo výrazné navýšení počtu stánků s tématickými předměty a zkvalitnění jejich sortimentu. V neposlední řadě se pak rozšířily stánky s občerstvením.

Akce probíhala tři dny, od pátku 29. dubna do neděle 1. května. Součástí programu Animefestu je vždy promítání nových, ale i klasických filmů a seriálů. Přednášky, které se dotýkají různých témat. Od současné japonské populární kultury, po historii a společnost. Nedílnou součástí je i zábavní doprovodný program. Ten nabízí vtipná divadelní představení, ale i naučná cvičení z oblasti bojových umění či kaligrafie. Jako poslední na programu figurují soutěže. V těch nejznámějších se bojuje o nejlepší cosplay nebo role play.

Cosplay patří k Animefestu jako Pat k Matovi. Je to jeho neodlučitelná složka. Jde o kostým, který ztvárňuje nějakou postavu z oblíbeného seriálu, hry nebo filmu. Nejedná se však jen o masku, ale i o celkový dojem. Postavě, kterou ztvárňujete, musíte vtisknout duši a uvěřitelnost. Pokud se to coplayerům podaří, odpouští se i drobný nedostatek v kostýmu.

Cosplayerů stejně jako samotných návštěvníků Animefestu každý rok přibývá. Některé kostýmy jsou skutečná mistrovská díla, hodná ocenění. „V poslední době přibývá takových těch cosplayů v podobě postavy v mohutném brnění. Takové cosplaye jsou pěkné a impozantní, ale podle mě trochu ubíjejí postavy, které mají krásné, doma vyrobené kostýmy, jen ne tak monumentální. Ty pak stojí trochu ve stínu, což mi přijde škoda,“ říká Dominik Harašta, cosplayer a pravidelný účastník posledních několika ročníků Animefestu.

Zobrazeno 2253 krát
Naposledy upraveno: út., 3. květen 2016 20:25
Daniel Podlipný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste